Učitelka Ludmila Víznerová zde vede II. třídu a s vyučováním jí pomáhají osobní asistenti a asistenti pedagoga. S dětmi je to někdy složité, i tak se ale učitelé snaží naslouchat svým žákům a jejich přání nebrat na lehkou váhu.

Děti si dlouhou dobu přály mít ve škole nějaká zvířátka. Věc to ale není jednoduchá. Složité by to bylo o prázdninách a volných dnech, kdy by zvířátka musela být u někoho z žáků nebo učitelů. Komplikací byly i předpisy, které toto úplně neschvalují. Děti ale snily dál.

A jako náhodou se jejich sen splnil. Může za to David Macháček ze Zbizub, který oslovil paní učitelku a děti 
s tím, že by jim rád daroval akvárium, včetně veškerého příslušenství a rybiček všech možných druhů a barev. Děti, které nabídku přijaly s obrovskou radostí, hned vymýšlely, jak by mělo vypadat.

Velkou práci si daly s tím, jaké kameny do akvária k rybičkám dají. Poté je s paní učitelkou instalovaly na dno, spolu s pískem a vodními rostlinkami. A dárek byl na světě.

Nyní se děti z Uhlířských Janovic mohou den ve škole zpříjemnit pohledem na krásně barevné živé rybičky plující v jejich novém akváriu. K tomu všemu v akváriu nechybí ani žáky velmi oblíbená žába a šneci. „Péče o rybičky u dětí podporuje smysl pro povinnost a zodpovědnost. Zajímavým způsobem propojuje teoretickou výuku ve škole 
s praktickou péčí o živé tvory," říká Ludmila Víznerová.