Jan Pirk se svým typickým motýlkem pod krkem v první části nejprve odpovídal na dotazy, týkající se svého osobního života, zejména dětství prožitého v Praze na Vinohradech a v milovaných Konojedech u Kostelce nad Černými Lesy.

„Jako každý kluk jsem chtěl jezdit na stupátku a být popelářem, později námořním důstojníkem, což bylo možné studovat jen v Oděse v Sovětském svazu, život mě ale zavedl jinam. Pokračoval jsem v tradici mého otce, dědečka a pradědečka a stal jsem se lékařem,“ svěřil se na úvod Pirk.

Publikum pobavily příhody a zážitky z jeho studia na gymnáziu a lékařské fakultě, z dvouletého působení na pozici sekundárního lékaře v nemocnici v Nymburce nebo z krátké životní epizody v roli obvodního lékaře v nedaleké Loučni. Zajímavé srovnání s poměry v komunistickém Československu počátku osmdesátých let minulého století nabídly dojmy z pracovního pobytu v USA a později v dánském Odense.

Světlana Hrabánková.
Světlana Hrabánková končí jako ředitelka Českého muzea stříbra. Kraj ji odvolal

Druhá část byla věnována vhledu do jeho práce špičkového kardiochirurga, do průběhu operačních výkonů, včetně těch nejnáročnějších, mezi něž patří transplantace srdce a používání mechanických srdečních podpor.

Jednadvacáté Křeslo pro hosta mělo i svého druhého, speciálního hosta. Závěrem vystoupila paní Dana Pajerová z Věžníkova, obce ležící nedaleko Zruče nad Sázavou, která pracuje jako zdravotní sestra na oddělení JIP Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEMu. Divákům ze svého pohledu přiblížila každodenní chod tohoto pracoviště, velmi ocenila odborné a lidské kvality Jana Pirka a pohovořila o své motivaci pracovat právě v IKEMu, kam každý den mnoho kilometrů dojíždí.

V dalším pořadu z cyklu Křeslo pro hosta vystoupí v lednu roku 2022 známý pražský šéfkuchař a porotce soutěže MasterChef Česko Jan Punčochář.

Josef Förster