Poslání „DODa"

Program se zaměřuje na pomoc dětem ze sociálně znevýhodněných rodin při osvojování látky prvního stupně základní školy.

„Převážně se doučují předměty jako matematika a český jazyk, občas se objeví i anglický jazyk, ale pouze základy. Jelikož doučujeme první stupeň základní školy, jedná se zejména o nácvik čtení, psaní a počítání do deseti. U vyšších ročníků se zaměřujeme na vyjmenovaná slova, násobilku nebo zlomky," uvedla hlavní body doučování Michaela Deverová z Oblastní charity Kutná Hora.

Deverová společně s vedoucí kutnohorského střediska A+D Marií Mackovou, převzala nad celým programem patronaci.

Přihlásit se může každý!

Příležitost prokázat dobrou vůli má každý starší osmnácti let, kdo projeví o doučování zájem.

„Prozatím máme čtyři dobrovolníky. Ti od začátku března dochází ve dvojicích v úterý a ve středu na doučování," sdělila dále Deverová.
Výuka žáků se koná v úterý v prostorách ubytovny v Lorci od 14 do 15 hodin a ve středu od 12.45 do 13.30 hodin ve třídě Základní školy Kamenná stezka v Kutné Hoře.

A jaká jsou kritéria výběru doučujícího? Především to musí být člověk plnoletý, tedy starší osmnácti let. „Určitě by měl mít vztah k dětem, schopnost doučovat, dobré komunikační schopnosti, schopnost dodržet potřebný čas, spolehlivost, vědomí vlastních hranic a musí respektovat vlastní rámec programu," popsala podmínky, které by dobrovolník měl splňovat, Michaela Deverová.

O vděku

Rodiče dětí jsou prý za doučování svých potomků vděční. Kolikrát jen tak ve postávají, sledují práci dobrovolníka, usmívají se a mají radost, že se jejich dětem někdo věnuje.

Ani děti si na doučování nestěžují. K dobrovolníkům chovají důvěru. Pro posílení vzájemného vztahu využívají doučující čas od času i odměny, které jsou pro děti samozřejmě pozitivní motivací. To opět potvrdila patronka programu z Oblastní charity Kutná Hora.

„Ze strany doučovaných dětí je vidět zájem a radost, že nás každý týden zase vidí. Jakmile někdo chybí, hned se ptají, proč tu není ta a ta paní učitelka. Na doučování se vždy těší. Samozřejmě najdou se i děti, které to nebaví a moc se jim do učení nechce, ale nakonec se nechají strhnout ostatními a pracujeme společně a pomáháme si," řekla.

Chci doučovat

Dobrovolné doučování přináší uspokojení, pro někoho je to forma relaxace a smysluplné využití volného času. Této práce se ujímají například matky na mateřské dovolené nebo studenti sociální školy v Kutné Hoře.

Nejprve absolvujete vstupní přijímací pohovor, kde prokážete, zda jste na tuto práci vhodným adeptem. Důležité je také proškolení o bezpečnosti práce. V odůvodněných případech musíte projít také psychologickým vyšetřením. Pokud uspějete, nic nebrání, abyste začali předávat svoje znalosti dětem a pomohli jim tak s učením.

V průběhu roku budete zváni na různé pracovní schůzky, kde si s ostatními dobrovolníky můžete vyměnit svoje zkušenosti, případně s nimi řešit problémy, na které jste v průběhu doučování narazili. Zároveň středisko A+D, které dobrovolné doučování zajišťuje, nabízí zájemcům možnost supervize.
Buďte připraveni na to, že neexistuje žádné pevné stanovení doučovaných předmětů nebo ročníku, kterému se budete věnovat.

„Každý dobrovolník doučuje předměty, které jsou aktuálně potřeba. Někdy dobrovolník doučuje první třídu, další týden třeba třetí třídu. Důležité je, že dobrovolníci s dětmi procvičují látku, kterou jim určí třídní učitel. Ten nám vždy před doučováním řekne, co opakovat," popsala princip doučování Deverová.

Slasti a strasti

Hlavní pozitivum dobrovolného doučování dětí ze sociálně znevýhodněných rodin tkví podle vedoucí střediska A+D Marie Mackové především ve společném setkávání lidí a ukázce zájmu základní školy o své žáky, kterým se snaží pomoci.

Veřejnost od této dobrovolnické akce mnohdy očekává příliš. „Na to, aby se doučování nějak výrazněji projevilo na vysvědčení žáků, by bylo třeba, aby se o tuto problematiku více starali profesionální pracovníci," řekla vedoucí střediska A+D Marie Macková.