K ošetření chodníků se používá materiál většinou písečného původu, v poslední době jemná kamenná drť, díky které je chodník dlouho schůdný. Po roztání sněhu ale může nadělat hodně starosti.

Čtěte také: Oprava obou nádraží by mohla skončit současně

To vnímají například vodohospodáři. Tato drť se při tání sněhu a jarních deštích dostává do kanalizace. „Tento inertní materiál se v kanalizačním systému chová jako dokonalé pojivo, takřka obrazně můžeme říci beton. Kanalizace pak splaškové vody neodvádí, ale naopak akumuluje," vysvětlil výrobní ředitel VODOS Kolín Luboš Haken.

Pokud chtějí v takovém případě vodohospodáři závadu odstranit, rozhodně nestačí běžné čištění kanalizačních stok, které se dělá pravidelně. Musí nánosy posypového materiálu z potrubí doslova odtěžit vysokotlakým čištěním. Při něm je třeba několikanásobně zvýšit tlak a zároveň vše odsávat. „Takové čištění může přinést i destrukci trubek a následně havárii kanalizace," upozornil Luboš Haken. Kamenná drť, která se dostane až do čerpací stanice, je podle jeho slov nejčastější příčinou poruchy čerpadel a hlavně jejich rychlého opotřebení. Průměrná cena opravy se pohybuje mezi 30 a 50 tisíc korun.

Některá města se tak snaží škodám na kanalizaci zamezit již dopředu. V Benešově je třeba většina dešťové kanalizace vybavena jímacími koši, které zachytí mechanické nečistoty spláchnuté deštěm z chodníků a zpevněných ploch náměstí.

Čtěte také: Malínský most se uzavře 13. března v 11:30 hodin

MĚSTA ČISTÍ

I přes nebezpečí poškození kanalizací musí města přistoupit k úklidu komunikací a chodníků. V Kolíně v těchto dnech provádí průběžné čištění ploch a v současné době je uklizena zhruba třetina udržovaných chodníků. „Technika byla stále ještě z důvodu klimatických podmínek přestrojena na zimu, tak jsme měli na čištění k dispozici pouze jeden chodníkový zametací stroj," uvedla jednatelka AVE Kolín Věra Suchomelová.

I Kutná Hora se začíná posypového materiálu pomalu zbavovat. Potýkali se s ním například u zimního stadionu. Na parkovišti před ním bylo velké množství nejen štěrku, ale také písku. Právě písek zde působil škody. „Hromada písku se nanosila na zimní stadion dovnitř na gumu. To poškozovalo brusle," řekl místopředseda kutnohorského zimního stadionu Josef Macháček. V současné době je již v Kutné Hoře vše v pořádku. Nánosy se u stadionu totiž uklidily. V některých částech města ale stále jsou vidět. Na jejich úklidu ale postupně budou pracovat zaměstnanci Technických služeb Kutná Hora.

Čtěte také: Úkol pro nového ředitele nemocnice? Zajištění péče a vyrovnaný rozpočet