První strom označený touto cedulí je dub letní v parčíku ve Formanově ulici. Tento dub letní (Quercus robur L.) má obvod kmene 435 centimetrů a je chloubou této části Čáslavi, poblíž křižovatky lidově nazývané „U třech svatých".

Druhým označeným stromem je jasan ztepilý na Kostelním náměstí. Tento jasan ztepilý (Fraxinus excelsior L.) má obvod kmene 450 centimetrů, stojí vedle Základní školy.

Třetí a poslední označený strom je opět dub letní a zdobí městskou část Koželuhy. Tento dub letní (Quercus robur L.) s obvodem kmene 375 centimetrů stojí poblíž prádelny, nedaleko od hráze Podměstského rybníku.
Dřeviny mají klíčový význam pro kvalitu života obyvatel, zejména ve městech. Zlepšují mikroklima, zachycují prach a škodliviny, zmírňují vítr, poskytují útočiště živočichům, ale především produkují kyslík, označení „plíce planety" je skutečně výstižné. Zeleň má také vliv na psychiku člověka, proto tak rádi chodíme do lesů. A právě cedule s nápisem „Památný strom" kolemjdoucím připomenou význam „zázraků přírody", kterým se říká jednoduše stromy.

Autor: Vladnír Havlíček