Jak Cukrářské slavnosti vznikly?

První (květnové) Cukrářské slavnosti vzešly z nápadů místních obyvatel díky kampani Lepšího místa Lepší Hora a realizace akce byla finančně podpořena několika partnery. Akci navštívilo zhruba 3000 návštěvníků, od kterých jsme zaznamenali velmi pozitivní ohlasy. I zapojení cukráři a kavárníci byli velmi spokojeni, byl to pro ně sice perný, ale povedený den a v neposlední řadě pro ně akce představovala také ekonomický přínos.

Jak budou probíhat zimní Cukrářské slavnosti?

Když jsem dostala od Petra Steklého z Prostor plus, o.p.s. možnost znovu zorganizovat akci v předvánočním období, dost jsem se pro tuto myšlenku nadchla. Myšlenka slavností se osvědčila a v té budeme pokračovat. Zapojí se téměř dvacet místních cukráren a kaváren se sladkými vánočně laděnými specialitami. Novinkou je zapojení vybraných restaurací, které pro daný den také připraví speciální menu. Ale ten předvánoční čas… v Kutné Hoře… to byla prostě výzva! Akci jsme pojmenovali Sladké Vánoce a bude mít tedy i svou vánoční část.

Vánoční strom přivezli na čáslavské náměstí ze Zbraslavic.
Vánoční strom přivezli na čáslavské náměstí ze Zbraslavic

Edita Dvorská je duší Sladkých Vánoc v Kutné Hoře.Zdroj: Deník / Kratochvílová HanaA na co se mohou návštěvníci těšit?

Protože smyslem je chodit a ochutnávat, připravuji čtyři menší adventní trhy, na kterých návštěvníci najdou krásné a převážně lokální výrobky. Jednotlivá vánoční stanoviště budou zakreslena v mapce spolu s kavárnami, cukrárnami a dalším programem. Ta bude k dispozici během akce v našem infostánku na Palackého náměstí. Předvánoční atmosféru pak navodí hlavně hudba – koledy u klavíru na náměstí, tóny varhan a Adventní povídání v kostele sv. Jakuba a další.

Je něco připraveno i pro děti?

Ano, v květnu se velmi osvědčila soutěž při ochutnávkové stezce nazvaná „Po stopách tety Berty“. Nyní budeme po cukrárnách pomyslně putovat se sněhulákem Ferdou. Po „sesbírání“ správných odpovědí a odevzdání herní kartičky dostanou děti malou pozornost. A mimochodem… sněhuláka Ferdu budete moci skutečně v daný den potkat a třeba se s ním i vyfotit.

A ještě něco dalšího?

Kromě Ladovských Vánoc na Hrádku, kde k vidění úžasný vyřezávaný betlém Hanky Richterové, její akvarely a další, připravuje vánočně laděnou výstavu ze svých exponátů také Lada Bartošová v Čokoládovém muzeu.

Organizace takové akce musí být docela náročná, kdo se na ní podílí?

Květnové „Cukrářky“ i Sladké Vánoce jsou plně v mé režii, ale podle možností se zapojují i někteří mí přátelé a jejich přátelé – prostě lidi, kterým je tato myšlenka sympatická. Velmi dobře se spolupracuje i se všemi cukráři a kavárníky a dalšími zapojenými subjekty. S celkovou přípravou akce je hodně práce, ale díky tomu jsem zjistila, kolik je v našem městě kreativních a schopných lidí, kteří dělají dobře svou práci. Toto všechno a místní lidé, kteří přijdou v ten den do města i ti, kteří přijedou z větší dálky a užijí si fajn den, to je pro mě velkou motivací, a přes běžné organizační problémy, i zábavou.

Edita Dvorská, jedna z duší Sladkých Vánoc
Pochází z Kutnohorska, v Kutné Hoře žije sedm let. Působila několik let ve významných pražských reklamních agenturách, obor marketingové komunikace vystudovala na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. V komunikačním týmu automobilky TPCA se více než sedm let věnovala interní a externí komunikaci, společenské odpovědnosti a novým projektům. Poslední dva roky pracuje na částečný úvazek v Českém muzeu stříbra, které sídlí na Hrádku a ve zbylém čase se věnuje zajímavým projektům a své dceři Magdalence.

Tylova herecká škola odehraje premiérové i reprízované divadelní představení.
Tylova herecká škola odehraje premiérové i reprízované divadelní představení