"Účastníci zhlédli celkem 32 soutěžních snímků v pěti kategoriích, z toho pět filmů autorů z Kutnohorska," sdělil ředitel soutěže Karel Tvrdík. Nejvíce obsazené kategorie byly jako obvykle reportáže a dokumenty. "Zaslouženou pozornost vzbudil hraný snímek „Max“, mladých tvůrců z Tylovy herecké školy a reportáž „60 let amatérského filmu“ kutnohorského filmového klubu," prozradil.

Vyrovnanou úroveň promítaných filmů dokládá skutečnost, že odborná porota doporučila do celostátního kola celkem 18 filmů, z toho 3 z kutnohorského okresu.

Letošní ročník se lišil od předchozích let několika významnými výročími. Pořadatel soutěže, Filmové studio Sázavan Zruč nad Sázavou, slaví v letošním roce 70 let své činnosti.

Čarodějnice se v Čáslavi pálily již po čtvrté.
Čarodějnice se v Čáslavi pálily již po čtvrté

Na krajské soutěži, kterou bez přerušení pořádá od roku 1994, byly zahájeny oslavy významného vysokého životního jubilea filmového pedagoga, lektora a porotce většiny pořádaných ročníků Emila Pražana.

"Je autorem nové knihy “Stoletá cesta českého amatérského filmu“, jejíž křest se uskuteční na 65. ročníku celostátní přehlídky Český videosalon, která proběhne v polovině června v Ústí nad Orlicí," uvedl Tvrdík.

V této souvislosti se třeba připomenout, že se v letošním roce koná ještě jedna významná filmová přehlídka a to mezinárodní. Koncem srpna se uskuteční v Blansku 80. Festival neprofesionálních filmů UNICA 2018, na kterém samozřejmě nebude chybět česká kolekce.

"Doufáme, že se podaří obhájit naši úroveň, včetně medailových ocenění z minulých let, v loňském roce to byla kutnohorská „Dívka s knihou“. Cesta na amatérský filmový Olymp začíná na našich krajských soutěžích, a proto si zaslouží nejen pozornost, ale i odpovídající podporu," zakončil Tvrdík.

Vakcina proti spalničkám
Kraj bojuje se spalničkami: pro zdravotníky má injekci, pro školy dopis
Máj postavili ve Zbraslavicích
OBRAZEM: Máj postavili ve Zbraslavicích