Kutnohorský starosta uvedl, že o tom ale bude dále jednat s hejtmankou Petrou Peckovou. "Je to rozhodnutí kraje, nikoliv naše. Zároveň pro dočasné ubytování zůstává k dispozici malínská sokolovna. To mě osobně velmi mrzí, protože tím blokujeme konání různých společenských a kulturních akcí," řekl Viktora.

Nápor uprchlíků do center už sice není takový jako na začátku, zato se změnilo jejich složení. Některá centra se musejí potýkat s přílivem romských ukrajinských uprchlíků. Právě těch se v samotném centru Kutné Hory obávají i někteří místní."

Aktuálně neuvažujeme o tom, že by mělo dojít k uzavření Krajského centra pomoci Ukrajině v Kutné Hoře. Vyhodnocení efektivity provozu probíhá na pravidelných zasedání krajského krizového štábu," okomentoval situaci mluvčí kraje David Šíma. Paradoxně ale připustil, že nápor na krajská centra, respektive centrum, se může začít znovu zvyšovat.

Jednání Krizového štábu hl. m. Prahy k situaci ohledně migrační vlny a nové KACPU ve Vysočanech.
Zavření uprchlického centra v Praze: Středočeši zareagují jen v naléhavé situaci

Důvodem je plánované uzavření centra pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech, které k 15. červnu už avizoval pražský magistrát."Proto v současnosti nadále s centrem v Kutné Hoře počítáme. K dané lokalitě je například jednou z výhod, že se centrum nachází v prostorách naší příspěvkové organizace," dodal Šíma.

Proč ale zůstane kutnohorské centrum jediné v kraji a navíc v prostorách, kde sídlí středočeská galerie a kongresové centrum má sloužit především jako takzvaná mokrá varianta pro kulturní akce nadcházejícího léta, ale kraj nekomentoval.