Takový vzestup se musí ocenit. Co dal kdysi Šanci, si nyní vzal zpět. Všechny ty hlasy voličů. Prohrála pravice, která se stále více sune někam na kutnohorskou politickou periferii. Velice zabodovalo i hnutí ANO 2011, i když u něj se teprve uvidí, jestli si dokáže poradit s lokální politikou, stejně jako to dělá s tou celostátní. I Josef Viktora má tak své šance, možná ne na starostu, ale místostarostovské křeslo by mu tyto volby vynést mohly. Zuzana Moravčíková je na tom podobně, volby sice nedopadly nejlépe, ale rozhodně to nebyla žádná katastrofa.
Martin Starý má velkou šanci stát se starostou. Některá spojení se již rýsují a mohla by být i pevná. Nynější starosta Ivo Šanc, je tím „děckem, se kterým si nikdo nechce hrát" a tak svoji pozici zřejmě neobhájí a asi zamíří do opozice.

Bývá „dobrým" zvykem v českých luzích a hájích po vyhraných volbách udělat čistku na různých „městských" postech, tedy vyměnit lidi starého „režimu" za ty loajální novému vedení. Už jsem takové nápady i zaslechl a to nejenom od lidí na ulici, ale i těch, jejichž jména zdobí mnohé kandidátky. Chuť se „odvděčit" těm, co čtyři roky vládli je jistě velká, ale politik by se měl umět ovládat.

Nynější radnici bylo vyčítáno, teď nemyslím jenom starostu a jeho místostarosty, ale i zastupitelstvu jako celku, že hledí více na sebe než na blaho města. Nenechme se mýlit, toto je obvyklé mínění většiny Čechů o lidech u moci. Časem se tedy ukáže, co je pro zastupitele důležitější, jestli blaho města, a nebo sladká pomsta. Každopádně zatím jim přeji hodně klidu na práci a šťastnou ruku při výběru nového starosty. Snad to bude pro blaho Kutné Hory.