VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VIDEO, FOTOGALERIE: Prase dalo řezníkovi zabrat

Horní Bučice - Poprvé v pětileté historii hornobučické restaurace Na Statku se v tomto zařízení konaly klasické vepřové hody. Místní jim zasvětili celou sobotu. „Několikrát jsme tu pochopitelně měli například grilování prasete, ale opravdové vepřové hody se zabijačkou se tu konají poprvé,“ potvrdil majitel nemovitosti a jeden z pořadatelů Jiří Kebza.

13.12.2008
SDÍLEJ:

Zabíjačka a vepřové hody v restauraci Na Statku v Horních Bučicích.Foto: DENÍK/Ondřej Dvořák

Pořadatelství vepřových hodů bylo však v dobrém slova smyslu tak trochu diskutabilní záležitostí. Šlo jen těžko určit, kdo je organizátor a kdo host.
„Nedá se říct, že hody pořádá restaurace. S iniciativou přišli místní fotbalisté a další sportovci, ale přidala se řada dalších. Horní Bučice totiž fungují v podstatě jako jedna rodina a všechno dělají dohromady,“ popsal Kebza.

Významná role hlavního řezníka připadla mladičkému Pavlovi Růžičkovi. „Jsem rok a půl po vyučení,“ neskrýval. Své role se však zhostil výtečně. Ztíženou ji měl tím, že zabijačka se pro zajímavost uskutečnila za použití tradičních postupů. „Ručně špejlujeme, používáme manuální plničku jitrnic a podobně,“ přiblížil Jiří Kebza.

„Připravujeme polévku, jitrnice, krupáky, prejt, ovar,“ vyjmenoval Růžička.

Jediný drobný zádrhel hornobučických hodů spočíval v dopravní situaci. Obě příjezdové cesty z hlavní silnice totiž kvůli chystané rekonstrukci „zdobila“ značka zákaz vjezdu. „Musel jsem jet přes zákaz, abych se sem dostal,“ podotkl jeden z hostů, který si přijel koupit některé ze zabíjačkových dobrot.

Jiří Kebza však situaci bleskurychle napravil. Hned vedle zákazové značky umístil vlastnoručně vyrobenou ceduli s nápisem „Na Statek vjezd povolen“.


Vedle spotřeby přímo na místě byly totiž jitrnice, krupáky a podobně připraveny také k prodeji. Aby také ne – na jejich výrobu padli hned čtyři čuníci, takže výrobků vzniklo skutečně nepřeberné množství. Dvě z prasat byla dovezena už zabitá, zbývající dvě ukončila svůj život na místě.

Název restaurace Na Statku je skutečně příhodný – vznikla totiž z bývalého hospodářského stavení. „Dříve tu byl kravín. Hospodářská funkce toho stavení je ale už dávno minulostí,“ podotkla další z místních Lenka Horálková.

Autor: Ondřej Dvořák

Místo události:
13.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čáslav vyšla doma naprázdno jak bodově, tak střelecky
35

Čáslav vyšla s Velkými Popovicemi bodově i střelecky naprázdno

Ilustrační foto

Stavebním záměrům v blízkosti obcí vystavila místní referenda stopku

Kostel v Bohdanči má novou fresku

Bohdaneč /FOTOGALERIE, AUDIO/ - Přičiněním Jana Mičánka dostal kostel v Bohdanči novou tvář. Po podrobném průzkumu specialistů v různých oborech byly objeveny nové skutečnosti týkající se kostela.

Příznivci rybích specialit si měli v Kácově z čeho vybírat

Kácov /FOTOGALERIE/ - Místní členové Petrova cechu pro zájemce připravili rybářské slavnosti na svém rybochovném zařízení v Račíněvsi. Návštěvníci měli na výběr mnoho lahůdek připravených z ryb. Uzený kapr a pstruh, smažené ryby nebo třeba rybí karbanátek. 

Ze svatby spoluhráče zamířili Sršni pro první venkovní výhru

Vlašim /FOTOGALERIE/ - Hokejisté Kutné Hory mají za sebou další kolo v rámci krajské ligy, ve kterém zavítali do Vlašimi. Sobotní den byl pro Sršně úspěšný, když zvítězili vysoko 7:1.

Kauza spojovaná s Rathem se vrací ke krajskému soudu

Střední Čechy – Velký zájem médií lze u Krajského soudu v Praze očekávat při repríze představení s hostivickým lékařem Davidem Rathem v hlavní roli. Někdejší hejtman Středočeského kraje čelí společně s další desítkou lidí obžalobě v souvislosti s údajným podílem na korupčních manipulacích s výběrovými řízeními na zdravotnické a stavební zakázky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení