Podle Ladislava Exnera z Českého zahrádkářského svazu v Kutné Hoře se letos urodilo až o padesát procent méně jablek, než tomu bylo v letech předchozích. „Potvrzuji, že letošní rok byl špatný. Například na svojí zahrádce jsem měl dokonce úrodu až o devadesát procent menší,“ řekl Ladislav Exner. Kvůli velmi nízké úrodě museli kutnohorští zahrádkáři letos zrušit i výstavu, protože by nebylo zkrátka co tam dát.

Není to ale jediná věc, která se letos kvůli malé úrodě jablek nekonala. Letos Kutnohorští ani nemoštovali. „Dříve jsme moštovali v průměru deset metráků jablek. Letos jsme měli poptávku jen od dvou lidí, z nichž jeden chtěl vymoštovat dvacet litrů a druhý padesát. To by se nám nevyplatilo,“ doplnil Exner. On sám má na své zahradě jabloň, ze které byl zvyklý sklízet i 120 kilogramů jablek. Letos sklidil pouze pár kilo opadaných jablek, ze kterých udělal štrúdl.

Z halového turnaje Okresního fotbalového svazu v Kutné Hoře pro mladší přípravky.
Mezi čáslavské mladší přípravky se na medailových pozicích vklínily Chotusice

Za hlavní problém letošní neúrody považuje sucho. „Ovoce nedozrávalo, to samé například i švestky,“ upřesnil. Někteří sadaři, kteří zavlažovali, ale mohli podle Ladislava Exnera dopadnout letos lépe. Už nyní se těší na příští rok, záleží prý ale především na tom, jaké bude počasí.

Zoufalou situaci s jablky řešili i na dalších místech na Kutnohorsku. Pěstitelská Pálenice na Karlově letos kvůli neúrodě ovoce ukončila svůj provoz již v polovině října. „Jedním slovem katastrofa,“ řekl Stanislav Hapal z kutnohorské palírny.

Úroda ovoce a ceny pálenekZdroj: Deník

Kliknutím zvětšíte.

Na Kutnohorsku funguje palírna také v Bohdanči. I zde uvádí, že je nejhorší úroda za posledních patnáct let. „Zájemců máme přibližně stejně jako v loňských letech. Je ale pravdou, že vozí méně ovoce, než v letech předchozích,“ uvedl Jan Kadlec z bohdanečské palírny. Pokud si zde chtějí nechat lidé vyrobit lihovinu z ovoce z vlastního kvasu tak, aby si odvezli již hotový kus, zaplatí 140 korun za jeden litr. Pokud dodá zákazník čerstvé ovoce, palírna v Bohdanči se mu ozve přibližně za tři až čtyři měsíce. Cena za jeden litr poté činí 155 korun.

V Bohdanči si mohou nechat lidé i v letošním roce vyrobit mošt. Čerstvý mošt vyjde zákazníka na 4,5 koruny na jedno kilo. Mošt je možný udělat i včetně pasterace. Ten se poté prodává v obalech bag-in-box a pětilitrový vyjde na 110 korun.

Jako jednu z nejhorších sezon hodnotí tu letošní i palírna v Kácově. „Za deset let je to určitě nejhorší sezona. Komu se letos urodilo, tak dobře prodal,“ uvedl Michal Aron z kácovské palírny. V provozu ale kácovská palírna pokračuje a vychází tak zájemcům vstříc. „Určitě pojedeme do konce února, ale pokles je opravdu markantní,“ dodal Michal Aron.

Letos na tom nejsou dobře ani zahrádkáři, kteří mají na své zahradě jen pár jabloní a sběru se věnují spíše amatérsky. „Takhle slabá úroda už dlouho nebyla. Spousta jablek v létě opadala, protože bylo velké sucho, některá z nich už předtím pomrzla,“ uvedl zahrádkář Milan Veselý. On sám letos sklidil doslova jen pár jablek.

Stolpersteiny v Kutné Hoře.
V České položili Kameny zmizelých