Vedoucí oddělení trhu práce ÚP Kutná Hora Václav Kaše řekl, že největší poptávka na Kutnohorsku je po profesi řidiče. Dále je zájem o kuchaře a lidi, kteří mají vzdělání v technickém směru, například o svářeče či obráběče.

Firmy přitom hledají zaměstnance nepřetržitě. To je třeba případ kutnohorského Foxconn Technology, kde hledají zaměstnance do operátorských pozic. Pro tato místa nemusí mít lidé vysoké vzdělání. Jde hlavně o manuální zručnost a pracovní morálku. Volné jsou i další pozice. Ty však již vyžadují vyšší a konkrétnější vzdělání, například pozice v oblasti technologie a výrobního managementu.

Kolínsko

I zaměstnavatelé na Kolínsku mají zájem o profese napříč technickými obory, dále o pracovníky v dopravě a logistice. „Průmyslově zaměřená odvětví vyžadují od zaměstnanců dobrou fyzickou kondici nebo dovednosti a znalosti potřebné pro ovládání automatizovaného provozu. Nejen tyto skutečnosti brání řadě osob, především starších 50 let, nastoupit do vícesměnných provozů průmyslového odvětví," řekl ředitel kolínského úřadu práce Jan Máslík,.

Kolínská automobilka TPCA v současné době hlásí plný stav. „Pokud otevíráme pozice, jde o jednotlivá místa specialistů v administrativě," řekl Marek Hovorka, tiskový mluvčí továrny. Zaměstnance do výroby pro TPCA nabírají agentury práce, které se orientují prakticky na celou Českou republiku. „V obecné rovině, většina zaměstnavatelů včetně TPCA, bojuje s nedostatkem pracovníků v rámci regionu, ale i celé České republiky," podotkl Hovorka.

Podle Jiřího Dlabaje, mluvčího AŽD, byl v minulých letech problém sehnat elektromechaniky či zámečníky pro montáže. „Přijímáme jen odborně vzdělané uchazeče v oboru elektroniky, programováni a automatizovaných systémů řízení. Těch je však na trhu práce nedostatek," uvedl.

Benešovsko

Nezaměstnaných na Benešovsku bylo koncem roku zaregistrováno o 0,2 procenta více než v posledním podzimním měsíci. Pracovníci úřadu to zdůvodňují tím, že ke konci roku přibývají v evidenci především lidé, kteří se v letních měsících živí sezónními pracemi.

„Zaměstnavatelé nejčastěji nabízejí prostřednictvím úřadu práce volná místa na pozici kvalifikovaný i nekvalifikovaný operátor výroby nebo zaměstnání pro řidiče, servírky, číšníky, obsluhu čerpací stanice, asistenty prevence kriminality, administrativní pracovníky absolventy, recepční, telefonisty, obsluhy CNC strojů, zedníky, tesaře, obkladače, izolatéry, malíře," uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

I přes různé pracovní nabídky není v regionu práci sehnat vůbec snadné. Své o tom ví Jana Novotná z Kutné Hory. Té se nedaří najít práci po mateřské dovolené. „Předtím jsem pracovala na čerpací stanici, kde jsem měla dvanáctihodinovou pracovní dobu, denní i noční," řekla Jana Novotná.

Do této práce ale nemohla po ukončení mateřské dovolené zpět, jelikož má malého syna a nemůže chodit na noční. Zavřené dveře jsou pro ni i v dalších pracích, neboť kvůli dítěti nemůže docházet na dvanáctihodinové směny.

Naděje pro starší

Potíž najít práci často mají i starší lidé. Těm ale teď svitla naděje alespoň v Kolíně. Dlouhodobě nezaměstnaní lidé ve věku nad 50 let se mohou zúčastnit programu Bezpečný Kolín a stát se tak preventisty kriminality.

Noví pracovníci začnou působit v Kolíně během února nebo března. Již před časem řekl Jiří Fejfar, ředitel územního odboru Kolín Policie ČR, že výběrovým řízením procházejí ti, kteří nahradí první preventisty, jenž v pozici po roce skončili.

Vedení města vyzdvihlo pracovní zkušenost, kterou dlouhodobě nezaměstnaní v rámci preventivního programu získali, použít je nyní mohou v soukromé sféře. „Bezpečnostní agentury se o ně perou," řekl starosta Kolína Vít Rakušan.

Čtěte také: Nezaměstnanost loni v prosinci vzrostla na 5,2 procenta