K poslednímu takovému případu došlo minulý týden 
v Dolní ulici v Kutné Hoře. Podle slov pracovníků technických služeb se zrovna chystali k doplnění písku do dětského hřiště, když se jedno z kol auta propadlo do země.

Přestože situace nevypadala dobře, podařilo se ji zvládnout vlastními silami, a nebylo tak nutné využít těžkou vyprošťovací techniku. Příčinou propadu byla pode všech indicií podemletá část chodníků.

Důvodů, které vedou k propadům, může být několik. „Příčiny mohou být různé, od důlního díla po propad při nějaké stavební činnosti, ale nejčastěji se jedná o úniky vody, ať již je to prasklá kanalizace či jiný zdroj. Dochází tak k podemílání povrchu," říká Lucie Schäferová z technického oddělení Městského úřadu v Kutné Hoře.

Její slova potvrzuje i jednatelka společnosti Důlně-stavební Miroslava Drahorádová: „Samozřejmě se jedná o dlouhodobý proces, ale většinou se projevují propady na jaře a na podzim."

Voda se může v některých místech hromadit, například v kontextu nefungující či ucpané kanalizace, a pak hrozí propad. Podobně na tom mohou být i dolíky či prolákliny, odkud voda neodtéká. „Při běžném pohlcování vody půdou nebezpečí nehrozí," dodává Drahorádová. 

Pokud je již svrchní vrstva podemletá, stačí například nájezd těžšího automobilu a nebo nějakého jiné ho vlivu a vše se zhroutí," vysvětluje Lucie Schäferová. Přitom prevence proti těmto případům je velice problematická.

„Většinou se jedná o různé signály od lidí, kteří řeknou, že se jim asi propadá chodník nebo se bez nějaké příčiny zvedla spotřeba vody. My to zkontrolujeme a můžeme dále sledovat, jestli například dochází ke snižování povrchu nebo nikoliv. Všeobecně předcházet propadům se dá velice těžko. Je to vždy na spolupráci nás, obyvatel a ostatních orgánů," dodává Schäferová.

Starost o jednotlivé případy se dělí mezi město, kutnohorské vodohospodáře a společnost Důlně–stavební. Každý se řeší individuálně a k nápravě problémů dochází většinou až v době, kdy již dojde ke zřícení. „Když se zjistí propad, vyšetříme příčinu a podle toho poté postupujeme," vysvětluje systém Lucie Schäferová.

Jako nejlepší ochrana před případnými propady tak slouží občanům především jejich aktivní přístup ke všem zjištěným abnormalitám