Informaci o vzniku šestnáctkové koalice následně potvrdil i lídr ANO 2011 a současný starosta Kutné Hory Josef Viktora. Koalici vytvoří ANO 2011, STAN - Šance pro Kutnou Horu, Piráti, Alternativa pro Vás a KDU-ČSL.

„Přestože již v pondělí panovala shoda v utvoření šestnáctkové koalice mezi Trojlístkem, ANO, STANem a Šancí a Kutnohorskou změnou, Trojlístek vznesl požadavek na jednání s Městem pro lidi, směřující na vytvoření původní velké koalice. Ve středu jsme se sešli se zástupci Města pro lidi a navrhli jim možnost velké koalice,“ uvedl Vít Šnajdr s tím, že jedinou podmínkou bylo, aby Martin Starý nefiguroval v uvolněné funkci. Mohl by však obsadit pozici neuvolněného člena rady. 

„Město pro lidi si vzalo čas na rozmyšlenou do čtvrtka 18. října do 12 hodin. Těsně před uplynutím lhůty nás informovalo, že tento návrh nepřijímá. Z toho důvodu se Trojlístek vrátil k jednání o takzvané šestnáctkové koalici,“ doplnil Šnajdr a připomněl, že na dřívějších jednáních „Trojlístek“ nabídl ODS post starosty ve velké koalici. „Toto řešení jsme považovali za možnost, jak odblokovat jednání mezi ANO a Městem pro lidi. Přesto, že Tomáš Havlíček je v pozici lídra, a musel počítat s možností nominace na post starosty, tuto variantu odmítl,“ řekl Šnajdr.

V Čáslavi podepsaly koaliční smlouvu tři politické subjekty.
V Čáslavi podepsaly koaliční smlouvu tři politické subjekty

Lídr ODS Tomáš Havlíček to ale vidí jinak. „Na jednání s Piráty, KDU – ČSL a Alternativou zaznělo, že nehodlají lídra vítězného subjektu Martina Starého podpořit do žádné uvolněné funkce. Následovala nabídka, jestli bych měl zájem o post starosty - prý pro uklidnění situace. Moje otázka byla, zda by v tom případě byl jedním místostarostou Martin Starý a druhým logicky Josef Viktora, protože stále držíme stejný směr a chceme koalici prvních tří stran dle výsledku voleb. Odpověď byla, že Martin Starý nedostane podporu na žádnou uvolněnou funkci. V tu chvíli jsem řekl, že je pro mě nabídka na post starosty nepřijatelná,“ uvedl Havlíček prostřednictvím sociální sítě.

Co se týče šestnáctkové koalice, má Havlíček jasno. "Dopadlo to stejně jako před čtyřmi lety. Obešel se vítěz a nevyplatilo se to. Boji o křesla na komunální úrovni nerozumím. Mrzí mě postoj Pirátů, kteří se nechali uplatit postem místostarosty," uvedl Havlíček.

Ohradila se ale také Kutnohorská změna. "Dostali jsme nabídku ke spolupráci. O tom, jestli ale půjdeme za těchto podmínek do koalice, nepadlo zatím definitivní rozhodnutí," uvedl lídr Kutnohorské změny Tomáš Pilc.

Ve funkci starosty Kutné Hory by měl setrvat Josef Viktora, místostarosty by pak měli být Vít Šnajdr a Silvia Doušová (STAN a Šance pro Kutnou Horu). Informaci Doušová potvrdila. „Dohodli jsme se včera ve večerních hodinách. Složení městské rady je ještě předmětem jednání, počty křesel jsou ale rozdělené,“ řekla lídryně STAN a Šance pro Kutnou Horu. Šestnáctková koalic tak bude mít bezproblémovou většinu v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu. „Pokračují jednání na společném programovém prohlášení a koaliční dohodě," dodal Viktora.

Ilustrační foto.
Od začátku roku zemřelo na silnicích okresu osm lidí

Ve večerních hodinách se k situaci vyjádřil i lídr Města pro lidi Martin Straý. „Případ falešných letáků v Kutné Hoře je bezprecedentním porušení demokratického průběhu voleb, které nás poškodilo. O to větší ostuda je, že některé strany se v touze po moci neštítí spolupracovat s původci této hanebné antikampaně a manipulace s veřejným míněním. Celé to tak nějak podivně zavání něčím hodně nepěkným. Věříme, že služba kriminální policie a vyšetřování brzy vnese do případu jasno a my pak viníky zveřejníme. Je nám líto, že ANO, které jsme i ve zmanipulovaných volbách dokázali porazit o více než 4 000 hlasů, nechtělo přijmout ani jednu z našich velkorysých nabídek. Včetně té, kde jsme ustoupili až tak daleko, že jsme souhlasili s obsazením křesla starosty hnutím ANO 2011. Jak ostatně řekl před deseti dny sám Andrej Babiš (ANO 2011) do médií, obejít vítěze voleb je megapodraz! A přesně to jeho lidé z ANO 2011 v Kutné Hoře udělali a porušili tím i vlastní volební program. Chtějí vládnout za každou cenu. S koalicí vzniklou megapodrazem na vítěze voleb a díky podvodu s falešnými letáky a masivní dezinformační kampaní spolupracovat nechceme a nebudeme. Je to hanba celého města, celé Kutné Hory, a vznikla proti vůli lidí ve městě komplotem politiků a kmotrů prahnoucích po moci a kšeftech. Na tom se podílet nebudeme.“