Jak dlouho se stěhování cirkusu připravuje? Dovedu si představit, že je to logisticky poměrně náročná operace.

Není to až tak náročné časově. Jde spíše o to, aby každý věděl, co má dělat, a všechno bylo dobře zorganizované. Když se stěhujeme z města do města, tak máme dva dny volné. V neděli v jednom městě končíme, zbouráme a pondělí a úterý máme na to, abychom věci sbalili a přestěhovali. Úplně náročné to není, když každý ví, co má udělat, co vzít, kam to odnést, kde to najde. Je to spíš takové větší lego, takové lego pro dospělé, větší skládačka.

Ale v Kutné Hoře jste již o pár dní déle.
Když je začátek sezony, tak tomu dáváme dva až tři dny navíc, protože některé věci jsou nové a jiné, takže nevíme, jestli budou všechny věci fungovat tak, jak mají. Máme taky nějaké zkoušky světelné, zvukové, artistické. Proto je tam nutná časová rezerva. Teď jsme vyjížděli ještě o dva dny dříve, protože jsme koupili úplně nový stan z Itálie a jsou tady nějaké věci, které jsou jiné.

Jak jste řekl, hodně záleží na dovednosti vašich zaměstnanců. Předpokládám, že ty zkušené se snažíte udržet.
Je samozřejmě trochu problém, když má někdo něco na starosti a potom odejde, to znamená zaškolit nového člověka a to je trošičku komplikovanější, protože jeden člověk nedělá jednu věc, ale více věcí. Ti stálí si pod sebe vezmou ještě dva nové nebo brigádníky, a dělají s nimi a zaučují. Kdyby tady měl být celý nový štáb, tak bychom se z toho asi zbláznili.

Stáje hned 
u karavanu

I technika je jistě přizpůsobena tomu, aby všechno šlo rychle rozmontovat a zase složit?
Ano. Všechno musí být mobilní a musí do sebe zapadat a musí to být co nejjednodušší a nejrychlejší, a to jak na stavbu, tak demontáž, na přesuny, na všechno.

A co zvířata? Jak je náročný jejich přesun? Jak to snáší?
Se zvířaty je to nejnáročnější, protože potřebují ne᠆ustálou péči, neustálý dozor. Zvířata musíme hlídat dvacet čtyři hodin denně. Stáje máme hned u karavanu, a když slyšíme, že se tam něco děje, tak se tam jdeme podívat. Přesuny jsou bez problémů, protože jsou to zvířata, která jsou u nás odchována, nebo úplně od malého mláděte. Když jste někde odmala, tak vám to připadá úplně přirozené. Absolutně nestrádají.

Podobně jako se psem v autě?
Ano, když ho budete mít od štěněte, tak to bude v pohodě. Potom vezmete dospělého psa, který nikdy nejel, a může mu to dělat problémy. Naše zvířata jsou transportována čtyřikrát v měsíci, takže pro ně to nic není. Poslední den už vidí, že se bourá, odnáší, tak už poskakují a ví o tom. To už je takový rituál. Zvířata jsou hrozně chytrá a hrozně si pamatují. To jen člověk si myslí, že jsou hloupá. Je to přece jen němá tvář. Když chce člověk pracovat se zvířetem, tak musí rozluštit jejich psychologii, aby s nimi mohl pracovat.

Slona převáží speciální přívěs

A co technika na převoz zvířat? Jak třeba převážíte slona?
Víte co, my dnes už máme všechno podle evropských norem. Takže máme na návěsech všechno přesně, úhly, rampy, boxy, odvětrávačky, aby měla dostatek vzduchu. Pro velbloudy je potřeba trochu chladněji, pro zebry zase tepleji, takže v návěsu pro velbloudy jsou větší odvětrávačky, větší okna a zebra to mají zase zateplené. Je to přizpůsobeno každému zvířeti. Pro slona máme speciální přívěs, třínápravový, veliký, aby se tam mohl normálně pohybovat. Samozřejmě že slon nad sebou nemůže mít dva metry, to bychom nikde neprojeli, takže to je nízkopodlažní vlek, má nad sebou čtyřicet centimetrů, prostor i po stranách, aby se mohl pohybovat. Jsou tam odtoky na moč, má tam krmení, odvětrávačky, úplně bez problémů.

Jak se organizuje samotný převoz? Vyráží nejdřív zvířata?
V Kutné Hoře je to první štace, takže je to jinak. Tady zvířata přijížděla poslední. Jinak jedou hned první. Když se začne bourat stan, tak se naloží zvířata a začnou se převážet na místo, kde se jim udělají výběhy, potom se vracíme a nakládáme další. Takto postupně to odjíždí. Jsme čtyři řidiči, takže se pořád vracíme. Je tady šestnáct souprav. Plus tady jsou dodávky, osobní auta a karavany. Takže je toho celkem dost, ale je důležité, aby to bylo dobře zorganizováno. Každý ví, co kam má naložit. Na místo, kam přejíždíme, tak přijíždíme dopředu, vyměříme si to tam. Uděláme si body, kam co postavíme.

Speciální policejní povolení na převoz potřebujete?
Nepotřebujeme. Snažíme se dodržovat všechny normy a předpisy, které se týkají délky i bezpečnosti. Všechno máme v pořádku.

Takto se přesunujete i po Evropě, nebo jen po Česku?
S cirkusem jezdíme jen po Čechách. Po Evropě jezdíme jen v zimním období, a s konkrétními čísly, které si najímají zahraniční cirkusy. Převážně se zvířaty, protože drezury zvířat máme na nejvyšší úrovni. Jezdíme po celém světě.

Jaké je zázemí pro vaše zaměstnance? Bydlí v maringotkách?
Ano, tady bydlí v maringotkách, po čtyřech, po pěti. Potom mají další maringotku, kde jsou záchody a sprchy. Na zimu si necháváme jen pár lidí a zbytek se propouští.

Kolikrát za sezonu se dostanete domů?
My tam máme ještě nějaká zvířata, takže tam jezdíme jednou za deset, za čtrnáct dní. Plus tam zajíždíme na srpen, na letní pauzu. A prosinec, leden, únor jsme také doma.

Vy jste na to zvyklý od narození, ale i tak, je takový „kočovný" život v něčem náročný? Měnil byste?
Znám spoustu lidí, kteří celý život pracovali a jejich snem bylo koupit si karavan a cestovat. Někdo má rád cestování, někdo zase svůj klid. Mně to absolutně nepřijde, ba naopak, když jsem doma třeba měsíc, tak už jsem nervózní, a už chci vyjet. Momentálně si nedovedu představit, že bych měl zůstat doma.

Spočívá v cestování také kouzlo cirkusu? Nebo je teď cirkus už jen šoubyznys a romantika se vytrácí?
Když vám někdo řekne, že v tom není šoubyznys, tak to není pravda, je v tom šoubyznys. Ale řeknu vám, je v tom neskutečná romantika, nostalgie. Má to své kouzlo, i díky tomu, že všechno sebou vozíte, dneska jste tady, zítra jinde. Myslím si, že to, co v cirkusu bylo, nikdy nemůže vymizet. Cirkus je obrovská improvizace, nic není stereotypní.

Nejlepší drezura 
na světě

Co je letos v programu zajímavého?
Tři vystoupení jsou nová. Vrátila se k nám skupina Al Capone, skákači na odrazovém můstku, kluci na trampolíně. Úplnou novinkou jsou akrobaté na čínském stožáru. Program měníme vždy po dvou letech. Naší devizou jsou hlavně zvířata. Máme artisty na špičkové úrovni, ale po Evropě je takových více. Vystoupení se zvířaty, které máme my, takových je po světě hodně málo. Naše drezura koní byla letos v Německu označena za nejlepší drezuru koní v Evropě. Rovnat se s námi mohou maximálně dva nebo tři cirkusy na světě. Což při počtu cirkusů, kterých je asi dvacet tisíc, být mezi trojkou nejlepších, to je úspěch.

V čem spočívá úspěch vaší drezury?
Pokud to zvíře vnímáte, tak vás samo navede. Musíte zjistit, v čem má to zvíře talent. Spousta ředitelů cirkusů si najímá drezéry, kteří jim ta zvířata trénují. Takže už pro někoho pracují a nedělají to sami pro sebe. A cirkusy to jen prezentují. Je to obrovský rozdíl. Samozřejmě pro sebe do toho dáte úplně všechno. A to je ten rozdíl, my to děláme jakoby pro sebe a děláme to celá rodina sedm generací a ty výsledky musí být vidět.