Slavnostní vyhlášení vítězů středočeského kola soutěže Vesnice roku 2016 se uskutečnilo včera v Galerii Středočeského kraje GASK v Kutné Hoře. Jediný zástupce 
z Kutnohorska, městys Kácov, získal ocenění za společenský život v městysi. Vítězem hlavní ceny, tedy zlaté stuhy, se stala obec Úholičky z Prahy – západ.

Cenu za Kácov převzala starostka Soňa Křenová. „Žijeme velmi společensky, máme celkem deset různých spolků," uvedla starostka městyse. Podle ní všech deset spolků v Kácově dlouhodobě aktivně funguje a díky nim se v Kácově celoročně pořádá množství akcí. „V zimě jsou to hlavně plesy, v létě různé akce u vody a na zámku," doplnila Křenová a dodala, že Kácov získal ocenění hlavně díky tomu, že všech deset spolků se skutečně semklo a spolupracovalo.

Vítězné Úholičky byly letos podruhé. „Loni jsme získali cenu za rekonstrukci souboru budov, kde je dnes kulturně společenské centrum," uvedla starostka obce Úholičky Terezie Kořínková. Podle ní je hlavní motivací k účasti ve Vesnici roku 2016 soutěživost a také touha dělat něco společně, protože společný cíl lidi spojuje „Naše obec má sedm set sedmdesát obyvatel. Je to vítězství všech a slavit budeme společně," doplnila Kořínková.
Do krajského kola soutěže se letos přihlásilo třináct různých obcí. Komise se po posouzení všech hodnotících kritérií rozhodla udělit čtyři ocenění. Kromě modré a zlaté stuhy to byla ještě stuha bílá za činnost mládeže. Tu získala obec Cítov 
z mělnického okresu. Udělena byla ještě stuha zelená za péči o zeleň a životní prostředí obec. Tu získala Kostelní Lhota z okresu Nymburk.

Ocenění ve 22. ročníku soutěže Vesnice roku převzali vítězové krajského kola z rukou náměstkyně hejtmana Středočeského kraje a zároveň kutnohorské místostarostky Zuzany Moravčíkové. „Jsem za tuhle soutěž velmi ráda a cením si všech, kteří se do soutěže přihlásili a pro své obce a městyse něco dělají," uvedla Moravčíková. Zároveň doplnila, že vybírat vítěze nebylo vůbec jednoduché, protože úroveň všech přihlášených obcí byla velmi vysoká.

Krom čtyř stuh byly rozdány ještě diplomy. Byl to diplom za vzorné vedení kroniky a diplom za společenský život pro obec Hvožďany, pro městys Čechtice to byl diplom za kvalitní sociální služby, pro obec Drahouš diplom za péči o veřejná prostranství a pro městys Maršovice diplom za rozvoj komunitní společnosti