Vrcholem letošní sezony pak budou Svatomartinské hody v Galerii Středočeského kraje, které se uskuteční v sobotu 13. listopadu.

Kde: Restaurace Čtyři sestry, Kutná Hora
Kdy: čtvrtek 11. listopadu od 17 hodin
Proč přijít: Husičky budou kuchaři připravovat jak v klasické, tak v moderní verzi. V pátek budou husí speciality součástí na poledního menu a z husích delikates bude menu sestaveno i po celý víkend. Dostane se i na vegany.

Kde: Factory Bistro, Kutná Hora
Kdy: od pátku 12. listopadu v běžné otvírací době
Proč přijít: Nebude chybět husí burger, klasické husí stehno, prso, ale také paštika jako překrm a možná přijde i kaldoun.

Kde: Restaurace V Ruthardce, Kutná Hora
Kdy: 11. - 14. listopadu v běžné otevírací době
Proč přijít: Husí jatýrka restovaná na svatomartinském víně, husí kaldoun, konfitované husí stehno s pečenými hruškami, červeným zelím s brusinkami a bramborovými a špekovými knedlíky. Menu si zákazníci mohou i vyzvednou nebo restaurace nabízí rozvoz. Stačí jen vyplnit objednávkový formulář, který je k dispozici na webu či facebooku podniku.

Kde: Restaurace V Kotoru, Kutná Hora
Kdy: 11. - 13. listopadu v běžné otevírací době
Proč přijít: Husí kaldoun, husí terinka z husích jater v pistáciovém prachu nebo husí roláda s kaštanovou nádivkou. To vše a mnohem víc se milovníci husích specialit mohou vychutnat přímo v restauraci nebo objednat s sebou telefonicky či emailem. Pak lez vyzvednout na místě nebo restaurace nabízí i rozvoz.

Ilustrační foto.
Porušení covidových pravidel hygienici odhalili v desetině provozoven

Kde: Restaurace Dačický, Kutná Hora
Kdy: 11. - 14. listopadu v běžné otevírací době
Proč přijít: Husí paštika na portském víně s karamelizovaným jablkem, pečená husa s červeným zelím a karlovarskými knedlíky, jablečné lívance s višňovou omáčkou, ale také limitovaná svatomartinská edice piva z Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře.

Kde: Hotel Grand Čáslav
Kdy: 11. - 13. listopadu v běžné otevírací době
Proč přijít: Restaurace nabízí třeba i celou pečenou husu a litr vývaru až domů k zákazníkovi. Přímo v restauraci si pak lidé mohou vychutnat speciální čtyřchodové menu, jehož součástí je kromě pečené husy i husí paštika, husí vývar a jablečný štrúdl s marcipánem.

Kde: Kozlovna Bílá růže, Čáslav
Kdy: 5. - 14. listopadu v běžné otevírací době
Proč přijít: V nabídce husí paštika na restovaném jablku, bylinková bagetka, husí kaldoun, čtvrtka pečené husy na kmíně se dvěma druhy knedlíků, perníkové červené zelí, jako dezert hruškový frgál. Svatomartinské speciality je možné objednávat jako samostatné chody, nebo čtyřchodové celé menu za zvýhodněnou cenu. Těm, co nechtějí jíst přímo v restauraci, zabalí personál vše s sebou domů.

Kde: Galerie Středočeského kraje
Kdy: sobota 13. listopadu od 11 do 18 hodin
Proč přijít: Po roční pauze se do středočeské galerie vrací svatomartinské hody, které se letos odehrají ve Štábním domku a v novém kongresovém sále. Degustovat se zároveň budou i svatomartinská vína, speciality z vinařské kuchyně, hrát bude jazz a cimbálová muzika Kyjovsko.

Odborníci zdůrazňují, že začínáte-li s hubnutím, je nejlepší poradit se s lékařem.
Jak je to s tabletami na hubnutí. Ty „bezpečné“ jsou k ničemu