Oddělené záchody, zvláštní místa v jídelně při obědě, omezený pohyb po škole či mytí rukou dezinfekcí. Všechna tato opatření nyní musí žáci dodržovat. „Musíme teď dokonce chodit na holčičí záchody," kroutil hlavou jeden z chlapců ze druhé třídy.

Rodiče žáků byli o situaci vyrozuměni po přihlášení do informačního systému prostřednictvím webových stránek vzdělávacího zařízení.

Vedení školy ve zprávě upozornilo nejen na zavedená preventivní opatření, ale doporučilo rodičům také poučit své děti o nutnosti dodržovat v této situaci zvýšená hygienická opatření. Rodiče by je měli upozornit zejména na důležitost mytí rukou před jídlem a také po použití WC, využívat například dezinfekci a podobně.

Výše uvedená protiepidemiologická opatření potrvají na škole až do 11. června. Prvňáci by dokonce měli absolvovat odběry krve, které by prokázaly případné další onemocnění. 

Onemocnění svého dítěte se například nyní obává jedna z maminek. Její dcera totiž přišla s nakaženou dívkou ještě v pondělí do kontaktu, když si obě děvčata držela za ruce.

Ředitel školy Karel Ptáček událost komentovat nechtěl. Vedoucí protiepidemického oddělení kutnohorského pracoviště Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Iva Domasová pouze fakt potvrdila. Vyjádřit se však k okolnostem a postupu hygieniků s poukazem na pracovní zaneprázdněnost ve středu odmítla.

Pozor na příznaky

V případě hepatitidy existuje několik druhů. Ty jsou označovány písmenky A až G. V populaci nejběžnější jsou typy A, B, C a D. Pojem žloutenka bývá často považován za synonymum hepatitidy, ovšem jedná se pouze o jeden z možných průvodních jevů. Jednotlivé typy onemocnění odlišují nejen různé viry, které je způsobují, ale také průvodní znaky nemoci.

Hepatitida typu A bývá označována také jako „nemoc špinavých rukou". Přenáší se zejména mezi osobami s nedostatečnou hygienou, případně člověk onemocní po požití vody nebo jídla, obsahujícího příslušný vir.
Onemocnění se projeví přibližně do měsíce od nákazy.

Rodiče dětí by se měli zaměřit zejména na sledování projevů dítěte. Mezi průvodní příznaky hepatitidy A patří zvýšená teplota, bolesti hlavy a svalů a také žaludeční a střevní potíže. Alarmujícím je potom již výše zmíněný projev - žloutenka, při které dochází k zežloutnutí kůže a očního bělma nemocného.

Efektivním způsobem ochrany je očkování. „Očkování proti hepatitidě A je dobrovolné a probíhá ve dvou dávkách. Druhá dávka se podává šest až dvanáct měsíců od té první," řekla kutnohorská dětská lékařka Marcela Procházková.

Příznaky obvykle do několika týdnů vymizí. Děti mohou po hospitalizaci strávit další tři až čtyři měsíce v domácím léčení, než jsou schopny plného nasazení. „V případě dětí je nutná hospitalizace. Nasazujeme dietu a také podporu vitamíny," popsala průběh léčby Procházková.

Co je to hepatitida A?

- hepatitida je infekční onemocnění
- několik druhů, označují se písmeny A až G (různí viroví původci)

PROJEVY:
- bolest hlavy a svalů
- zvýšená teplota
- zažívací potíže
- žloutenka - zežloutnutí kůže 
a očního bělma

LÉČBA:
- hospitalizace
- přísná karanténa (onemocnění nakažlivé)
- dieta
- vitamínová podpora
- očkování - dobrovolné, ve dvou dávkách