“Včerejší jednání se moc neposunulo, ze strany ANO žádné návrhy nepadly. Z naší strany padlo několik řešení, ale zatím bez konečného výsledku. Jednání by měla pokračovat v neděli večer,” uvedl lídr Města pro lidi Martin Starý.

Zároveň zdůraznil, že už při prvním kole jednání s ANO se uskupení Město pro lidi snažilo najít shodu na utvoření koalice tří nejsilnějších stran, s podporou několika ostatních stran. K tomu ale zatím nedošlo. „Jednání výsledek zatím nepřinesla. Nedošlo k dohodě, ale ani k nedohodě. Pokračovat budeme v neděli. Některé personální požadavky měla také ODS,“ řekl lídr ANO 2011 Josef Viktora.

Podle Tomáše Havlíčka, lídra ODS, je však hnutí ANO 2011 neakceptovalo a k žádnému posunu v jednáních tak nedošlo. Josef Viktora zároveň připustil, že jedná i s dalšími subjekty, které se do zastupitelstva probojovaly. „Významným partnerem je pro nás trojlístek KDU-ČSL, Alternativa a Piráti,“ řekl Viktora.

Martin Hlavatý
Široká koalice je řešením i pro menší strany

Každý člen trojlístku získal po dvou mandátech. ANO 2011, které získalo pět mandátů stejně jako vítěz voleb Město pro lidi, by se teoreticky mohlo pokusit složit koalici bez vítěze. Tři mandáty může nabídnou hnutí STAN a Šance pro Kutnou Horu.

„S hnutím ANO 2011 jsme jednali hned v neděli po volbách, stejně jako s ODS. V Později jsme se sešli se všemi subjekty kromě KSČM a Města pro lidi. Ani jeden ze subjektů nás k jednání neoslovil,“ uvedla lídryně STAN a Šance pro Kutnou Horu Silvia Doušová. Ta koalici bez vítěze připustila jako jednu z možných variant.

„Není to ale jediná možnost. Navíc by v úvahu přicházela jen v případě, že by se nedohodly tři nejsilnější strany. Nejsme těmi, kdo míchá kartami,“ řekla Doušová. Zároveň doplnila, že je připravena ke spolupráci se všemi ostatními stranami.

Ani KDU-ČSL koalici bez vítěze nevyloučilo. „Nikdy neříkej nikdy. V Kutné Hoře by to nebylo poprvé, kdy k takové situaci došlo, minulé volební období je toho důkazem. Pro nás je ale nejzásadnější to, aby město vedli lidé, kteří jsou spolu schopní se dohodnout a komunikovat. Je to o jednotlivcích. My se rozhodně o nějaké posty nepereme,“ uvedl lídr KDU-ČSL Bohuslav Procházka.

Vyjádření menších subjektů

Jednání o koalici bez vítěze by ale podle všeho u některých menších subjektů mohla narazila. Martin Hlavatý z Alternativy pro Vás už dříve uvedl, že řešením je velká kolice respektující výsledky voleb. "Počkáme, jak dopadnou jednání vítězů," doplnil líd Alternativy Martin Suchánek.

„My počkáme, jak dopadne jednání Města pro lidi, ANO 2011 a ODS,“ uvedl lídr Pirátů Štěpán Drtina.

Dva mandáty získala také Kutnohorská změna. „Nás k jednáním zatím nikdo neoslovil, takže se k povolební situaci zatím nemůžeme vyjádřit,“ uvedl lídr Kutnohorské změny Tomáš Pilc.

K jednáním zatím nebyla přizvána ani KSČM, která rovněž získala dva mandáty. „My budeme jednat s každým, kdo bude chtít dát Kutnou Horu do pořádku,“ řekl lídr komunistů Jan Klán.

Zručský starosta města Martin Hujer.
Města na Kutnohorsku pomalu směřují k dohodě o nových zastupitelstvech