Otázky si vybíral tým tří septimánů v rámci tématu Století stavovské monarchie, tedy z let 1526 až 1618. Z loňského devatenáctého místa je tak jejich letošní vědomosti mezi sedmdesátkou soutěžních týmů vynesly do první desítky. „I přes prvotní obavy jsme si soutěž užili a sami sebe překvapili skvělým umístěním,“ prozradila Markéta Damková, která se soutěže zúčastnila společně s Monikou Šubínovou a Jakubem Smetanou.

Na palbu otázek poznávacích, doplňovacích, ale i poznáváním erbů, hradů a zámků se připravovali čáslavští studenti od ledna. „Jsou tam velké podrobnosti, takže nestačí mít informace ze školního prostředí, ale musí si opravdu načítat danou literaturu,“ zmínila Milada Bártová, učitelka dějepisu, která studenty na soutěž připravuje.

Literaturu z daného období si mezi sebe studenti rozdělí, takže každý z nich je potom specialista na určité poznatky té doby. „Nemůže se stát, že by někdo onemocněl,“ podotkla ještě Bártová.

Letošní úspěch je pro všechny inspirací a motivací do dalšího ročníku. Už teď vědí, že půjde o dějiny do roku 1740 a začínají postupně s načítáním historických pramenů.

Jitka Koděrová