Restaurace na jednom z nejexponovanějších míst v historické Kutné Hoře by neměla mít s přílivem hostů problém. Zdánlivě.

„Už loňská sezóna nám dala zabrat, museli jsme své aktivity omezit a propouštět. V současnosti je pokles návštěvnosti ještě citelnější, pohybuje se kolem čtyřiceti procent,“ uvedla Jaroslava Maturová, šéfka známého rodinného restaurantu Kometa v Kutné Hoře.

„Jedna špatná sezona zavedený podnik ještě nepoloží, dvě špatné sezony po sobě už jsou problém,“ přemítá zkušená podnikatelka Maturová nad poloprázdnou restaurací.

Až pětina českých restaurací by mohla kvůli krizi zkrachovat. Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací České republiky může o práci přijít asi čtvrtina zaměstnanců z oboru, což je podle odhadů asi 15.000 lidí. Už v prvním čtvrtletí zaznamenala pohostinská zařízení úbytek klientů.

„Ve srovnání s loňským rokem ubylo hostů o pětadvacet až třicet procent,“ konstatoval generální sekretář asociace Václav Stárek.

Důvody k jásotu nemají ani restauratéři v Čáslavi.

„Loňský rok byl z našeho pohledu vcelku dobrý, letos to jde ovšem od desíti k pěti. Ten pokles bych odhadla na třicet procent,“ nehýřila nadšením Jana Schönbeková, spolumajitelka restaurace Česká koruna, kterou její prapředek Antonín Tichý založil již v sedmdesátých letech 19. století.

O něco lépe jsou na tom pohostinská zařízení v menších městech a obcích, nezávislá na turistické klientele.

„U nás závisí výše tržby spíš od toho, zda je před výplatou či po ní, nějaký výrazný odliv hostů nepozorujeme,“ řekl s úsměvem Michal Nevole, majitel stejnojmenné restaurace v Křeseticích. Plné ruce práce a plný lokál měli včera před polednem také například zaměstnanci hotelu a restaurace Na Náměstí v posázavském městyse Kácov.