Vinařský zákon má pro kategorii "víno slámové" dvě podmínky, a to hrozny musí vysychat minimálně 3 měsíce na slámových rohožích a mošt musí mít minimální cukernatost 27 stupňů. "Víno odrůdy Svatovavřinecké jsme sklidili v říjnu, potéjsme jej nechali na žitných rohožích vysychat po dobu 4 měsíců.Po šetrném pomletí a oddělení třapiny se ze 400 kilogramů hroznů na malém ručním lisu vylisovalo 50 litrů moštu, který měl cukernatost 32,5 stupňů. Obě podmínky jsme tudíž splnili na výbornou," uvedl jednatel firmy Vinné sklepy Stanislav Rudolfský.

Je pochopitelné, že ceny slámového vína jsou vyšší. Při výrobě bylo totiž dosaženo výlisnostinecelých 13% - a pro porovnání z čerstvých hroznů se vylisuje zhruba 75% moštu. Nyní začne probíhat onen tajemný proces, kdy se mění cukr na alkohol a vytváří se spousta druhotných látek, především krásné voňavé a buketní tóny, které dělají víno tak zajímavým a vždy originálním nápojem.
 
Pro Svatovavřinecké slámové je charakteristická nádherná jahodová chuť a vůně, obohacené medovými podtóny. "Myslíme si, že víno bude pro konzumenty připraveno před vánočními svátky, snad ještě trochu dříve," zakončil Rudolsfký.