V dalším díle oblíbené kuchařské talk–show v centru Mozaika na Kaňku přivítal moderátor Václav Veselý kut〜nohorského sochaře Andreje Németha.
Publiku společně nabídli tradiční maďarskou rybí polévku halászlé, povídání o životě a sochařině i malou výstavu Némethových prací.

Andrej Németh

Sochař Andrej Németh se narodil na sklonku druhé světové války v Nových Zámcích na Slovensku. Jeho osud je však už dlouhá léta spjat s Kutnou Horou, kde žije a pracuje. Némethovy keramické nádoby či sochy mají mistrovskou logiku a plynou z jeho ruky se zvláštní samozřejmostí. Keramické plastiky, ať v komorní nebo monumentální podobě, velmi citlivě vyjadřují umělcovo krédo, jehož základem je symbolika a básnické vyjádření. Spolupráce s architekty při řešení keramických stěn v interiéru nebo jejich doplňků je pro Andreje Németha významným rozšířením celkového záběru jeho neutuchajících aktivit. I když jsou některé jeho práce inspirovány historickými a náboženskými motivy, je umělcem, ze kterého vyzařuje kladný náboj, přítomný i v jeho díle. To, co určitě vystupuje ze všech oblastí jeho tvorby, je chuť k experimentu, v němž nechybí smysl pro humor, dynamika a životní optimismus. Vystavoval po celém světě, je také držitelem celé řady mezinárodních ocenění.

Halászlé – tradiční maďarská rybí polévka

Co budeme potřebovat:

1 kg ryb různých druhů
1 cibule
drobná rybí směs
červená paprika
1-2 zelené paprikové lusky
rajské jablko
česnek
pepř a sůl
červené víno (dle chuti)

Jak na to: Správná rybí polévka se vaří z více druhů ryb (například z kapra, sumce, jesetera).
Právě ti jsou nejlepší k přípravě chutného halászlé. Pokud máme pouze jeden druh ryb, přidáváme drobnou rybí směs. K jednomu kilogramu ryb přidáme jednu cibuli, pokrájenou na kroužky, drobnou rybí směs a společně s červenou paprikou vaříme 30 minut s takovým množstvím vody, aby byly ryby ponořené.

Poté z polévky pomocí cedníku oddělíme malé kostičky drobných ryb, pak přidáme předem osolené kousky kaprů a dalších ryb. Přidáme jednu až dvě zelené papriky, rajče, česnek, opepříme a osolíme. Vaříme asi třicet až čtyřicet minut na mírném ohni. Obsah polévky jenom zlehka promícháme.
Servírujeme nejprve ryby, poté přiléváme polévku. Můžeme také přidat červené víno, dle chuti.

Dalším hostem kuchařské talk – show na Kaňku bude 17. listopadu písničkář Pepa Nos