Josef Straka, trenér mistryně republiky a vítězky posledního závodu Českého poháru horských kol v Kutné Hoře Markéty Drahovzalové se představil v dalším dílu kuchařské talk – show v centru Mozaika na Kaňku. Závodnice, která měla původně také dorazit, byla pro zaneprázdnění přítomna alespoň na plakátě.
S pomocí moderátora Václava Veselého uvařil cyklistický odborník hostům speciální „závodní“ svíčkovou. Jak je v pořadu zvykem, došlo i na povídání s diváky, řeč se točila zejména kolem Markéty Drahovzalové, jak prozradil Josef Straka, rád by Markétu viděl na startu olympijského závodu v roce 2012.
Recept Josefa Straky
Závodní svíčková
Suroviny:
hovězí libové (zadní) maso - hrubě mleté
olej
cibule, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
nebo konzervovaný základ pod svíčkovou
masox, podravka
citron
cukr
ocet
sůl, pepř, nové koření, bobkový list
hladká mouka
mléko
smetana
těstoviny (rotelle nebo farfalle …)
šlehačka (spray)
brusinkový kompot
Postup:
Hrubě pomleté hovězí zadní maso okořeníme solí a pepřem a opečeme s trochou tuku na pánvičce nebo v pekáčku v troubě za občasného promíchání. (Můžeme trochu podlévat.) V hrnci na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, nastrouhanou syrovou a očištěnou kořenovou zeleninu, přidáme sůl, pepř, nové koření (nejlépe mleté), bobkový list, citron nakrájený na plátky, kostku masoxu, cukr a zakápneme octem. Podlejeme vodou a za občasného míchání dusíme, dokud zelenina nezměkne. Potom vyndáme slupky od citronu, listy vavřínu a ponorným mixérem obsah hrnce rozdrtíme na jemnou kašičku. Ve vodě rozmícháme hladkou mouku, kterou přidáme do hrnce a za stálého míchání metličkou a přilévání mléka promícháváme, až dosáhneme požadované hustoty. Omáčku necháme dobře povařit, dochutíme podle potřeby cukrem, citronovou šťávou, podravkou a nakonec zjemníme smetanou.
V jiném hrnci v osolené a olejem zakápnuté vodě uvaříme těstoviny, které pak scedíme a propláchneme studenou vodou.
Podáváme třeba v misce, kam dáme těstoviny, přidáme masové "drobečky" a zalejeme "svíčkovou" omáčkou. Na vrch můžeme ozdobit šlehačkou a brusinkami.
Cyklistický trenér, majitel obchodu Straka sport, zásobující rekreační i závodní jezdce bicykly, oblečením, doplňky a součástkami. Pořadatel a ředitel řady cyklistických závodů, od regionálních, kterými jsou například Straka sport Cup - Horská kola Miskovice, po celostátní, jako Český pohár horských kol či Mistrovstvím republiky v cross country. Jeho sportovní podniky - často doprovázené kulturním programem určeným také divákům a podmalované kulisou historických památek města pod Barborou, mají v Kutné Hoře už své pevné místo. Co dalšího skrývá pod svou osobní pokličkou? "Jsem vášnivý rybář. Občasný. Občasně vášnivý…"