Knihovnice si převzala toto ocenění ve čtvrtek 8. října ve Státní vědecké knihovně v Kladně z rukou radního pro oblast kultury a památkové péče Zdeňka Štefka. Nechyběl u toho ani ředitel knihovny Jiří Mika a komise, která vybírala nejvhodnější kandidáty z celého Středočeského kraje.

Slavnostní akt na Dagmar Strbíkovou zapůsobil a byla při něm podle svých slov „na měkko". „Je to ocenění skoro po čtyřiceti letech mé činnosti v knihovně a bylo to velice emotivní," řekla.

Knihovnice z Miskovic bude příští rok v lednu v tamní knihovně již čtyřicet let. Celé to dlouhé období jí ale uteklo velice rychle a tato práce ji stále naplňuje. Vždycky se toužila dostat na knihovnickou školu, ale bohužel se tehdy kvůli nemoci na vysněnou střední školu nedostala. Svůj sen si ale splnila jako dobrovolnice v knihovně a později si dodělala školu dálkově. „Říká se, že nejhorší v životě je stěhování, ovšem stěhování knihovny je prima věc. Stěhovala jsem ji celkem třikrát. Je sice malá, ale naše," uvedla.

Středočeský kraj je z hlediska knihoven rozdělený na pět velkých segmentů. Městská knihovna v Kutné Hoře obhospodařuje jeden z nich, který zahrnuje celkem 177 malých knihoven. Mezi nimi jsou i Miskovice. Ředitelka Městské knihovny Kutná Hora Gabriela Jarkulišová je moc ráda, že nominace vyšla a je na svou kolegyni moc hrdá. „Všichni mají z tohoto úspěchu velikou radost. Miskovická knihovna má v Dagmar Strbíkové opravdu duši. Myslím si, že nenajdeme aktivnější lidi v takovýchto menších knihovnách, které dnes v našem okolí fungují," poznamenala ředitelka.

V soutěži „Středočeský Kramerius" se hodnotí mnoho faktorů, například znalost a odbornost knihovníka, zájem o sebevzdělávání, spolupráci se školami, motivační programy pro čtenáře, webové stránky, přístup do knihovny pro seniory a handicapované a otevírací doba. „Soutěž, kterou kraj letos vyhlásil už počtvrté, si klade za cíl motivovat a podpořit neprofesionální knihovníky v jejich obětavé práci a ocenit ty nejúspěšnější z nich. Je to alespoň symbolické gesto, jímž můžeme podpořit jejich mnohdy letitou dobrovolnou činnost, která z jejich knihovny udělala živé kulturní centrum obce," uvedl hejtman kraje Miloš Petera. Všechny oceněné knihovnice dostaly diplom, květinu a také finanční odměnu, která je čtyři tisíce korun. Kromě Dagmar Strbíkové byly oceněny také Lucie Vrtalová z Benešovska, Pavla Staňková z Kladenska, Hana Jandovská z Mladoboleslavska a Ivana Dvořáková z Příbramska.