Krajské volby se odehrají ve dnech 2. a 3. října, v některých částech Středočeského kraje se přitom zároveň uskuteční i senátní volby. Do úterní šestnácté hodiny musela jednotlivá politická uskupení podat nominace kandidátů krajskému úřadu. Ten je bude nyní přezkoumávat.

Sedmnáctá politická strana dodala podle Jana Nováčka z krajského úřadu kandidátní listinu až po termínu. Karel Světnička, který je předsedou Moravské a Slezské pirátské strany, pro Deník řekl, že se bude snažit situaci zvrátit všemi zákonnými prostředky.

Deník oslovil politické strany, hnutí a koalice, aby s předstihem redakci zaslaly své kandidátní listiny. Ne všechny ovšem na výzvu reagovaly, některé čekají na registraci krajským úřadem.

Ten zatím seznamy do světa nepustil. „Přehled jednotlivých kandidátů je možné zveřejnit až po registraci kandidátních listin,“ sdělil Deníku mluvčí krajského úřadu Jan Denemark Nováček. Kompletní kandidátní listiny by měly být zveřejněné na serveru volby.cz 13. srpna.

Ilustrační foto
Ceny nemovitostí rostou. Koronaviru navzdory

O přízeň voličů se budou ucházet například kandidáti za Českou pirátskou stanu. Patří mezi ně dvaadvacetiletý Milan Zelený, který studuje obor zdravotnických studií na vysoké škole, nebo jednapadesátiletý Martin Suchánek, který pracuje jako tajemník městského úřadu.

Na kandidátní listině je i šestadvacetiletý Štěpán Drtina, místopředseda středočeských Pirátů. Kandiduje rovněž Markéta Šedivá, sedmatřicetiletá projektantka pozemních staveb, jednaosmdesátiletá Jaroslava Pechová nebo sedmačtyřicetiletý místostarosta Kutné Hory Vít Šnajdr.

Za hnutí ANO 2011 kandiduje například sedmatřicetiletý prokurista Petr Lošek, šestačtyřicetiletá nákupčí Alice Vavřinová, čtyřiačtyřicetiletý ředitel základní školy Tomáš Hasík, dvaašedesátiletý podnikatel Jiří Kukla nebo dvaaosmdesátiletý stavební technik Josef Pavlíček.

Ilustrační foto
Pobodání hmyzem: Z malého pupínku může být boj o holý život

Za Spojence pro Středočeský kraj se bude o přízeň voličů ucházet pětačtyřicetiletý David Hynek, který se živí výrobou ocelových konstrukcí. Další kandidátka Tabea Eicher, třiadvacetiletá studentka informatiky a produktová manažerka, už má zkušenosti z komunální politiky, působí jako zastupitelka Bratčic.

Na kandidátní listině Rozumných je například pětatřicetiletý podnikatel Petr Semerád.