Na začátku debaty před schvalováním žádosti vystoupil manažer Daniel Kurucz, který se specializuje na sportovní sféru. Zastupitelům přiblížil vytyčený postup, který doporučil vedení města. „Je tu velká šance na získání dotace, a to až do výše 50 procent investičních nákladů. Je tam ovšem zastropování v podobě 20 milionů ročně," zdůraznil. Projekt, který má stát dalece přes 100 milionů korun, podle něj počítá s výstavbou dvou hal, haly hlavní, kde by se odehrávaly zápasy a menší haly tréninkové. Mezi těmito budovami by mělo být zázemí pro sportovce s kurty na squash, šatnami či posilovnou. „Výstavba nebude trvat jeden rok, ale roky tři," pokračoval Kurucz. „Dotační program je vždy na jeden rok. Proto je potřeba žádost rozdělit na tři části. V první žádosti uvádíme celý záměr, aby ministerstvo vidělo, jaký má město cíl," řekl. V prvním roce se žádost o dotaci zaměří na hlavní halu, pilotáž pod ní a pilotáž pod sociálním zázemím. V dalším roce se pak postupně zažádá o dotaci na dostavbu haly a zázemí a nakonec o dostavbu tréninkové haly. „Jednotlivé celky, na které připadne dotace, musí být kolaudovatelné a samostatně plnit svůj účel. V hale by se tak hned mohlo začít sportovat," zdůraznil Daniel Kurucz.

Jeho popis odsouhlasil i vedoucí odboru investic Jiří Janál. „Protože dotační titul ukládá v každém roce postavit kolaudovatelný celek, budeme žádat o první etapu na stavbu základní haly, kde by byla sportovní podlaha, pravděpodobně ne definitivní a vedle zázemí tvořené přistavenými kontejnery. Pokud získáme dotaci v polovině roku, budeme schopni vše do konce roku dostavět. V další fázi bychom pokračovali sociálním zázemím," potvrdil Janál s tím, že se stavbou sportovního komplexu by zmizel areál bývalého ČSAD. Ten bude muset být zdemolován, aby hale uvolnil potřebný prostor.

Souběžně s podanou žádostí o dotaci bude spuštěno i výběrové řízení na stavitele, aby následně mohly bez prodlení začít stavební práce.

Důvodem je fakt, že stavba z případné získané dotace musí být hotova s koncem roku. „Výběrové řízení zahájíme, aniž bychom věděli, zda dotaci získáme nebo ne. Konkurz bude ukončen do června a v ten měsíc by mělo přijít zároveň rozhodnutí o dotaci," uvedl Janál.

Jedná se však stále o zcela ideální scénář, v němž se v nebližší době počítá, že vše půjde s časovou přesností a do budoucna s tím, že Kutná Hora získá všechny tři dotace v maximální výši. Právě problém nejistého výhledu k dotacím se stal předmětem debaty zastupitelů. „Jistota není nikdy. Byla by jen, kdybychom byli jediní žadatelé. Ale žádost je základ," zdůraznil k navrženému postupu zastupitel Jiří Kukla. „Když s ní uspějeme, budeme pokračovat stavbou. Když neuspějeme, máme připraven projekt a můžeme zkusit žádat další rok," řekl.

To potvrdil i Daniel Kurucz, který zároveň zdůraznil, že následující tři roky možná budou poslední šancí a v dalších letech se již šance na dotaci nenaskytne. „Souvisí to s Evropskou unií. Druhé plánovací období je možná poslední. Česká republika má dobrý hospodářský růst a velmi brzy dosáhne v rámci unie na 85 procent," podotkl manažer. „Jsou tu hospodářský slabší státy. Může to znamenat, že v dalším plánovacím období po roce 2021 bude hrozit, že žádné další dotace být nemusí," dodal. Zároveň ale připustil, že uspět nebude snadné. Kutnohorská žádost nebude ani zdaleka jediná a pravděpodobně bude největší. Naději však vidí v tom, že projekt již písemně podpořily sportovní oddíly a svazy a také vedení Středočeského kraje, které poukázalo na to, že ve zdejší lokalitě podobné zařízení není.

Převis žádostí

Sázka na získání tří dotací v maximální výši se zcela nezamlouvala například Karlu Koubskému mladšímu. Ten poukázal na velký převis žádostí. „Dotační program měl v roce 2013 alokaci 851 milionů, v roce 2014 to bylo 820 milionů a v roce 2015 291 milionů a ve druhém kole bylo přidáno 83 milionů. Bylo celkem zadáno přes tisíc žádostí, které měly objem přes pět miliard korun," shrnul. Následně uvedl, že i když město uspěje třikrát v maximální výši, stále bude stavba nákladná a navíc zde budou i provozní náklady. „Vše sázíte na to, že si město vezme úvěr. Kde ale první budou peníze chybět, až město bude splácet halu, bude třeba plavecký bazén. Podle mě město více potřebuje veřejné osvětlení, komunikace a další věci, než obrovský úvěr na halu," dodal.

Zastupitel Ladislav Šorčík na svého stranického kolegu navázal s výtkou, že nejsou vytyčené předpokládané provozní náklady na halu. „Chybí mi právě ten výhled, jak to zatíží rozpočet. I v ideálním případě, že všechny dotace získáme, to rozpočet zatíží a ovlivní to chod města," uvedl. Zastupitel Ivo Šanc podání žádosti o dotaci sice podpořil, k výhledu do dalších let, ale také optimistický nebyl. „Předpokládám, že to dopadne tak, že dotace bude jednou. Zkolauduje se první část a ten zbytek bude někdy do budoucna, nebo vůbec," řekl.

Ostatní projekty

Kromě sázky na trojí získání dotace, vypíchli zastupitelé i další dopad plánovaných žádostí. Podle nich žádosti o maximální výši dotace zablokují možnosti pro rozvoj ostatních sportovišť, konkrétně byl zmíněn stadion Olympia, nebo již několik let plánované hřiště v Čížkově skále. Starosta Martin Starý ale uvedl, že je možnost podat více žádostí, když o něco požádá město a o něco například nezisková organizace. „Letos ale bude žádat plavecký bazén. Za rok, pokud by se našel subjekt, můžeme zkusit Čížkovu skálu. Zároveň se ale zpracovává projekt pro hřiště vedle Základní školy Jana Palacha, což si žádají občané sídliště. Sportovních projektů je více a ne na všechny stihneme žádat hned," podotkl.

V hlasování zastupitelé žádost o dotaci podpořili. Z 23 přítomných jich pro podání žádosti hlasovalo 17 a zdrželo se 6.