„Zapojení do projektu odsouhlasila městská rada. Finální realizace webové stránky by se mohla uskutečnit v průběhu krátkého časového horizontu,“ řekl Koubský s tím, že náklady na realizaci se pohybují v řádech deseti tisíců korun.

„Hlavní myšlenkou projektu je úzká spolupráce organizací státní správy, samosprávy, Integrovaného záchranného systému a neziskových organizací při řešení bezpečnostních problémů na území města Kutná Hora. Součástí je i otevřená komunikace s veřejností, předávání informací k aktuální bezpečnostní situaci včetně analýz, map kriminality a podobně,“ uvedla k projektu, který je ve Středočeském kraji postupně zaváděn od roku 2016 mluvčí policie Martina Fejfarová.

Ilustrační foto
Přívaly vody, kroupy, vichr. To nabízí předpověď pro středeční odpoledne

Do projektu už je zapojen i sousední Kolín, před rokem se k němu jako první na Kutnohorsku připojila také Čáslav, která do něj zahrnula celý region Čáslavska, tedy i obce a městyse.

Speciální webové stránky www.bezpecnecaslavsko.cz, na kterých se podílelo město Čáslav, Policie ČR, Městská policie Čáslav, HZS Čáslav, Mikroregion Čáslavsko, Letiště Čáslav a také Probační a mediační služba, může veřejnost navštěvovat od loňského dubna. Kromě rad pro občany mohou lidé na webu Bezpečné Čáslavsko nalézt například i mapu kriminality a nehodovosti.

Tyto mapy ukazují, kde v Čáslavi a okolí došlo k nejvíce krádežím, nebo přestupkům v dopravě. Lidé si mohou prostřednictvím webových stránek také prověřit majetek a zjistit tak, zda není předmětem pátrání. Rovněž lze na webu aktuálně sledovat mapu provozu v Čáslavi a okolí, nebo prostřednictvím formuláře nahlásit pálení.

Nejmohutnější trnovník akát v republice roste na zámku Kačina.
Nejmohutnější trnovník akát v republice roste na zámku Kačina

Starosta Čáslav Jaromír Strnad projekt po roce fungování chválí a vidí ho jako smysluplný, i když přiznává, že lidem chvíli trvalo, než si na něj zvykli. „Vidím v něm určitě pozitivum, ale občanům nějaký čas trvalo, než se webovou stránku naučili navštěvovat a využívat ji,“ řekl Strnad. Kromě mapy kriminality a nehodovosti zde obyvatelé Čáslavska najdou i důležité kontakty, aktuality a užitečné odkazy.

Hlavním cílem projektu Bezpečné město je zlepšení kvality života obyvatel města a zvýšení jejich pocitu bezpečí. Vznikl na základě dlouholetých zkušeností policie, z nichž vyplývá, že do boje s kriminalitou je nutné zapojit všechny zainteresované subjekty včetně veřejnosti. Projekt by jim měl vytvořit podmínky pro co nejužší a nejefektivnější vzájemnou spolupráci. Výsledkem by pak mělo být snížení kriminality v daném městě či obci, ale také účinnější nakládání s finančními a lidskými zdroji.

- Středočeský kraj ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Středočeského kraje realizuje od roku projekt prevence kriminality „Bezpečné město (obec)“ od roku 2016
 - v roce 2017 vznikly v rámci projektu webové stránky „ Bezpečný Středočeský kraj“
- cílem "středočeských" webových stránek je na jednom místě soustředit souhrnně informace k aktuální bezpečnostní situaci na území kraje včetně analýz a map a informací z oblasti krizového řízení a dopravního zpravodajství

Ilustrační foto.
Hříšníků s nemocenskou je v regionu málo