Řada expertů totiž očekává, že podzim bude zřejmě složitějším obdobím kvůli možnému souběhu koronaviru a sezónních respiračních chorob. V současné době je Kutnohorsku 5,28 osob s pozitivních nákazou na 100 tisíc obyvatel. V sousedním Kolíně to je přitom 6,82 osoby a Benešovsku dokonce 9,05. Z druhé strany, na Havlíčkobrodsku, je situace ještě vyhrocenější; hygienici tam ve statistikách evidují 27,39 osoby.

Jisté zmatení ale může panovat mezi některými lidmi v ohledu, kdy vlastně musí člověk na test na přítomnost koronaviru v těle. „Člověk musí na testy v případě, že je rizikovým kontaktem Covid pozitivního pacienta – na začátku a na konci karantény. Nebo když se vrátí ze zahraničí ze země, která je označena za rizikovou,“ odpověděla na otázku Deníku Dana Šalamunová, mluvčí středočeské Krajské hygienické stanice. Odmítnout test v takovém případě nejde. „Každý kontakt je otestován po 1 až 5 dnech od kontaktu s nemocným a pak po 14 dnech k ukončení karantény,“ vysvětlila.

Ilustrační foto.
Pacient, který dostával Remdesivir v nemocnici v Čáslavi, zemřel

Pokud je člověku test na koronavirus indikovaný, nemusí nic platit. Takzvaným samoplátcem je člověk v případě, pokud se nechá otestovat bez indikace buď od krajské hygienické stanice, nebo od praktického lékaře. „Například když potřebuje test k vycestování do zahraničí nebo chce mít jen jistotu sám pro sebe a podobně,“ podotkla Dana Šalamunová.

Pokud se prokáže testem, že je člověk pozitivní a musí do izolace, co se děje po uplynutí této doby? Musí se testovat znovu, nebo je po 14 dnech prohlášen za zdravého? „Pokud nemá 4 dny před uplynutím 14 denní izolace až do konce žádné příznaky, je praktickým lékařem uschopněn bez dalšího testu,“ vysvětlila další postup. A co se děje, když je člověk po uplynutí karantény pozitivní? „Pokud příznaky má a pozitivní stále je, pak zůstává doma, karanténa se prodlužuje a opět musí po nějaké době na test,“ vysvětlila mluvčí hygieniků.

Škola - ilustrační foto.
Školní rok a koronavirus: kde žáci musejí mít roušky, co bude v případě nákazy

Řada lidí se může obávat testu, kdy se zavádí testovací tyčinka do nosu. Podle mluvčí hygieniků lze PCR test provést i z krku, ale záchytnost viru je v tomto případě nižší.

Nutno podotknout, že všechny nemocnice nemají odběrové místo. To je třeba případ Rehabilitační nemocnice Beroun a Nemocnice Hořovice. Ptát se ale nemocnice, zda o zřízení odběrového místa neuvažují, není otázka na správném místě. „Toto není v naší kompetenci, odběrová centra rozděluje ministerstvo zdravotnictví s ohledem na distribuci zdravotnických zařízení v ČR a jejich vybavení,“ uvedla Petra Horáková, mluvčí obou nemocnic.