Využití dronů i v rámci policejní práce představil posluchačům Jan Bartoš ze skupiny Krajského ředitelství Středočeského kraje společně s vedoucím kutnohorského dopravního inspektorátu Martinem Zdeňkem. Ten připomněl, že kutnohorští policisté využívají drony například v oblasti dopravy při monitorování silničního provozu nebo při dokumentaci závažných dopravních nehod.

„Každý, kdo chce s dronem létat, musí dodržovat určitá pravidla. Provozování a užívání dronů v rámci policie má v gesci policejní Letecká služba. Každý útvar, který chce drony používat, musí Leteckou službu žádat o povolení,“ sdělil Zdeněk.

Zdroj: Youtube

Beseda se však nepohybovala pouze v teoretické rovně. Všichni zúčastnění si v její závěrečné části mohli na školním dvoře dva z používaných policejních dronů prohlédnout. Jednalo se o modely DJI Mavic 3 a DJI Mavic 2 Zoom. Prototypy předvedl Jan Bartoš spolu s kutnohorským policejním technikem Miroslavem Martinem.

Nabídka dronů a její dostupnost veřejnosti se postupem času rozšiřuje. Ty nejmenší se mohou vejít do dlaně, velikost těch největších se může pohybovat i kolem 20 metrů. Mohou být skvělými pomocníky při práci, mohou být i zdrojem zábavy. Policisté na svém webu ale připomínají i negativnější stránku věci a nutnost dodržování stanovených pravidel.

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře.
Kutná Hora opět bodovala v návštěvnosti. Turisté milují Sedlec, Barboru i Hrádek

„Drony mohou ohrožovat jak naše soukromí, tak fyzickou bezpečnost, ať už náhodně, nebo cíleně. Náhodné škody mohou způsobit drony, které se vymknou kontrole a neovladatelně padají k zemi nebo se připletou do dráhy vrtulníku či letadla. A zde platí přímá úměra: čím větší je dron, tím větší může způsobit škodu. Ať už se ve vzduchu pohybujete na místech, kde nemáte co dělat, z jakéhokoliv důvodu, pravidla jsou pro všechny stejná,“ zdůrazňuje se na webu Policie ČR.

Doporučení policie pro manipulaci s drony
Licence: Do konce roku 2020 jste pro běžné létání s dronem žádnou licenci nepotřebovali. Situace se však změnila a tzv. řidičák na dron potřebuje každý, kdo s bezpilotním letadlem chce vzlétnout. Vaše registrace bude platit ve všech zemích EU. Podstoupit musíte registraci provozovatele, registraci pilota a také splnit test. Potřebné informace naleznete zde.

Registrace dronu: Registraci podléhají všechny drony vybavené kamerovým senzorem bez ohledu na váhu či velikost.

Dron mějte stále pod dohledem: Drtivá většina pilotů dronů se registruje v tzv. open kategorii. V celé této kategorii platí, že musíte létat tak, že na stroj vidíte.

Bezpečnost: Nejdříve se musíte ujistit, že nad konkrétním místem můžete opravdu vzlétnout. Systém bezpilotního letadla už vás většinou na špatné jednání upozorní. Prozkoumejte také mapový nástroj ŘLP ČR, s. p. pro předletovou přípravu dálkově řídících pilotů UAS v České republice, který se dá stáhnout také jako aplikace do vašeho zařízení. Pokud i přesto chcete vzlétnout tam, kde nesmíte, můžete o povolení zažádat Úřad pro civilní letectví (UCL).
Zdroj: policie.cz