Jedna se týká rekonstrukce Sankturinovského domu, druhá pak projektu „Technická infrastruktura do škol v Kutné Hoře“, který stál v září loňského roku post místostarostku Zuzanu Moravčíkovou. Zastupitelé budou mít jen dvě možnosti: buď dotace přijmout a do projektů se pustit, nebo je odmítnout a tím projekty ze stolu „shodit“. Jenže už na minulém zasedání někteří zastupitelé naznačili, že nezvednou ruku ani pro jeden projekt. Důvod? Finanční náročnost spojená s povinnou spoluúčastí města, na níž už město údajně nemá prostředky. Možný vývoj hlasování ale naznačilo rozhodnutí městské rady v uplynulém týdnu.

Ta totiž doporučila zastupitelům dotaci ve výši 51,8 milionů korun na rekonstrukci Sankturinovského domu přijmout. „U téhle dotace je výraznou výhodou, že není tak časově omezená, rekonstrukci lze provést až do roku 2021,“ uvedl starosta Kutné Hory Josef Viktora. U projektu technické infrastruktury do škol už ale radní tak shovívaví nebyli a zastupitelům přijetí této dotace ve výši 76,9 milionů korun schválit nedoporučili.

Zahájení turistické sezóny ve Zruči
Majda z Kouzelné školky otevírala turistickou sezonu ve Zruči

„V rámci jednoho projektu je to příliš náročné, termín dokončení je stanoven na konec června roku 2019. Projekt nelze kupříkladu rozdělit na dva a podle našich informací ani posunout termín dokončení,“ odůvodnil stanovisko rady Josef Viktora. V obou případech budou mít ale v úterý konečné slovo zastupitelé.

Co se týče projektu pro školy, bez ohledu na jeho potíže při zadávání veřejných zakázek, byl jako celek hodnocen velmi kladně. A to jak ze strany poskytovatele dotace, tedy Středočeského kraje, který projekt ohodnotil plným počtem bodů, tak ze strany ředitelů kutnohorských škol. „Projekt je svým způsobem velice ojedinělý, protože zasahuje všechny úrovně školství v Kutné Hoře, to znamená od předškolních částí, přes základní a střední školy až po samotné zaměstnavatele. Je to něco, co tady opravdu dost chybí. Projekt vznikal rok a půl,“ uvedl ředitel Základní školy Kamenná stezka Vít Šnajdr.

Podobně se vyjádřila i ředitelka Základní školy Jana Palacha Jaroslava Drabešová.

Sankturinovský dům má naproti tomu větší šanci, že zastupitelé dotaci přijmou a rekonstrukce zrealizována bude. V tom případě by se jednalo o největší opravu Sankturinovského domu od 70. let minulého století včetně obnovy rozvodných sítí, vodovodů, podlah, osvětlení či vytápění.

Vodácký festival 2018
OBRAZEM: Vodácký festival i retro plavbu zalilo slunce