„Lidé chodí od začátku, co jsme volební místnost otevřeli. Zatím to vypadá, že je volby pro letošek zajímají, ale uvidíme. U nás ale bude volební účast procentuálně nízká, protože jsme katastr, kam spadají i občané, kteří mají trvalé bydliště na městském úřadě,“ uvedla předsedkyně volební komise, která zasedala na Městském úřadě v Kutné Hoře – preghausu.

S domněnkami o tom, že letošní účast v parlamentních volbách by mohla být poměrně silná, se pak souhlasně přidávali i ostatní členové. Náhle je však z politických odhadů vytrhla ryze praktická věc. „Kam jdete, nikam nechoďte,“ zaznělo přísně z úst předsedkyně. Mladík, který šel volit evidentně poprvé, totiž po ověření totožnosti a obdržení hlasovacích lístků chtěl z místnosti odejít. „Ještě půjdu na cigárko,“ řekl nechápavě.

Předsedkyně mu vzápětí vysvětlila, že to ze zákona není možné, že teď místnost opustit nesmí. „My jsme přísní, tím jsme známí,“ dodala už odlehčeným tónem a mladík nakonec po té, co za plentou vložil hlasovací lístek do obálky, poprvé úspěšně odvolil.

Také na dalším místě v Kutné Hoře, v Domě rybářů, se dveře „netrhly“. Podle slov jedné ze členek volební komise takový zájem nepamatuje několik volebních období a s minulými lety se to nedá srovnat. Je to podle ní dání tím, že lidé cítí jakýsi společenský i politický zlom a chtějí vědomě rozhodnout o tom, jak se budou v budoucnu mít.

Ve volební místnosti v budově Základní školy ve Vladislavově ulici zase chyběl předseda volební komise. Vydal se totiž s volební urnou do Domova Barbora za voliči, kteří už k volební urně sami nedojdou. Do místnosti za to přišel policista z Územního odboru Kutná Hora. „Monitorujeme situaci ve všech volebních místnostech a to až do večera,“ řekl.

Voliči přišli svou povinnost řádné splnit i v menších obcích na Kutnohorsku. Za prvních 11 minut přišlo například v obci Opatovice I hned 9 voličů. Volnou chvíli si zde volební komise případně zkrátí vyprávěním. Hospodářka obce jim na stůl také připravila krásnou květinu, která dokreslila tu správnou atmosféru.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Rozhádaná středočeská koalice se dohodla, že bude jednat dál

I v Červených Janovicích začali chodit voliči ihned po 14. hodině. „Lidé museli jít určitě s předstihem, protože jen jsme otevřeli, už chodili,“ uvedla volební komise z Červených Janovic. I když chodilo mnoho voličů, případnou dlouhou chvíli si i zde komise krátí vyprávěním. Komise v Červených Janovicích očekává největší nápor v sobotu v dopoledních hodinách.

Nechyběla ani návštěva nejmenší obce na Kutnohorsku, kterou je Bludov. Za první hodinu zde odvolilo 5 lidí. Nejednalo se ale pouze o místní, někteří chodí odvolit s volebním průkazem. „Z Bludova očekáváme tak osmdesátiprocentní návštěvnost,“ odhadovala v pátek odpoledne volební komise.

V obci Dobrovítov panovala na obecním úřadě přátelská atmosféra. Za hodinu přišlo hned sedm voličů, což považuje volební komise za úspěch. Volební komise mimo jiné zavzpomínala i na vtipnou historku, kdy volič jednou s komisí poseděl po odvolení a dal si kávu. Volební komise mu tehdy řekla, že pokud by chtěl, ať ještě přijde. Muž skutečně znovu na kávu přišel.

Velké množství voličů bylo k vidění i ve Zbýšově. Za první hodinu přišlo odvolit hned 37 lidí. „Zdá se nám to celkem dost,“ zhodnotila komise.

Voliči dvou volebních okrsků volili také v čáslavské průmyslové škole. Našli se mezi nimi i lidé, kteří na tuto školu kdysi chodili, a návštěva v nich vyvolala vzpomínky. „Kdysi jsem se v této místnosti učila, a nyní zde volím,“ uvedla jedna z voliček.

I na Základní školu Náměstí v Čáslavi přicházelo velké množství voličů. „Opravdu se tu nezastavíme, stále někdo chodí,“ zaznělo z volební komise.

Ilustrační foto.
Středočeši volili nové poslance