Porota castingu, na nějž do pražské Michle dorazily kandidátky z Benešovska, Příbramska, Kutnohorska, Berounska a Mělnicka, měla na soutěžící hasičky široké spektrum otázek.

Od těch nejlehčích, uklidňujících, až po takřka odborné, jejichž smyslem bylo prověřit, zda se uchazečky o titul nejkrásnější hasičky středních Čech  vůbec alespoň trochu orientují v problematice  dobrovolných sborů, požární techniky, přípravy zásahových jednotek či družstev pro požární sport nebo mladých hasičů. Proto porotci s nadsázkou přezdívali zvídavému břitkému členovi výběrové komise „Habera".

„A opravdu se ptají na odborné věci?" strachovaly se dívenky usazené v salónku vedle zasedací  místnosti hotelu Florián, kde se výběr šesti finalistek a dvou náhradnic odehrával. Castingu se zúčastnil nejenom Benešovský deník, ale odpoledne   také středočeský hejtman Josef Řihák, který  při sobotním kole ještě neměl možnost přidělovat soutěžícím body.

Tuto možnost dostane až jako člen poroty při finále na Konopišti. Soutěžícím dívkám mohl alespoň klást otázky. „Zajímalo mě, jak dlouho jsou dívky členkami hasičských sborů a co je na této práci baví," uvedl Josef Řihák.

A jak se středočeskému hejtmanovi, který dorazil ve chvíli, kdy před porotou defilovaly hasičky z Příbramska,  líbila vystoupení adeptek na korunku pro nejkrásnější hasičku?

„Děvčata se moc snažila, přeji jim hodně  úspěchů. Pokud nevyhrají v této soutěži, pak věřím, že se jim bude dařit v osobním životě i při činnosti v hasičských sborech. Již se moc těším na finále," 
řekl hejtman Josef Řihák.

Kandidátky nyní čekají na ortel, který jim komise, jež se nad jmény postupujících hasiček začala  dohadovat bezprostředně po odchodu poslední z nich, sdělí písemně.

„Vizáž a hlas má příjemný, ale to tělo mi nějak nesedí," zaznělo kromě dalších poznatků od stolu porotců. „Tak tahle rozhodně ne!"   padlo také.

Všech 24 účastnic castingu do finále soutěže Miss hasička Středočeského kraje 2013 mělo v sobotu stejné šance zaujmout porotu. Ta původně ani neměla tušit, odkud ženy jsou.

První úlitbou záměru krajského hasičského starosty Josefa Páva byla lokalizace okresu, v nichž hasičky působí, kvůli čtenářům Deníku. Aby mohli hlasovat v anketě Miss Středočeského kraje 2013 čtenářů Deníku pro reprezentantku Benešovsky, Příbramska, Kutnohorska, Berounska či Mělnicka. Z ostatních okresů středočeského kraje se žádná z hasiček do soutěže nepřihlásila.

„Chtěl jsem původně, aby ani porotci nevěděli, z jakého sboru dívky jsou, ale všechno je jinak. Odkud jste a představte váš sbor jsou většinou první otázky," posteskl si s úsměvem starosta  středočeských hasičů Josef Páv,  který ze začátku castingu působil jako uvaděč a průvodce kandidátek ze salónku do zasedací místnosti, kde byly hasičky zpovídané a následně i fotografované pro tablo.