Pro rodiny s dětmi bylo připraveno několik stanovišť, kde děti plnily úkoly spojené s archeologií. Detektorem kovů hledaly depot mincí, které následně rýčem vykopaly. Pod odborným dohledem odkryly a zdokumentovaly hrob pravěkého lovce a také si vyrobily pravěký šperk. Také se proměnily v pravěké lovce a prakem či lukem si ulovily něco k snědku.

Dále vyplňovaly různé kvízy a poznávaly nejrůznější vykopávky. Dokonce během dne nalezly originální archeologické artefakty, vždyť čáslavské hradiště Hrádek je místo s nejstarším osídlením města, sahající až do desátého století!

Závody hasičů v běhu na rozhlednu Vysoká
OBRAZEM: Hasiči soutěžili v běhu na rozhlednu

Mezinárodní den archeologie je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Probíhá každoročně třetí sobotu v říjnu po celém světě. Nabízí archeologický program a aktivity návštěvníkům každého věku, ale především dětem. Poprvé byl slaven v USA v roce 2011, rychle však pronikl do zahraničí a v roce 2014 se poprvé konal i v České republice.

Přestože je Mezinárodní den archeologie svátkem novodobým, v Čáslavi pevně zakořenil. A je to dobře. Děti se zábavnou formou dozvědí informace o historii od skutečných odborníků.

Poděkování patří všem, kteří se na akci podíleli. Odměnou jsou jim slova doktorky Drahomíry Novákové z čáslavského muzea: „Dnešního archeologického dne se zúčastnilo více než padesát dětí, máme z toho obrovskou radost!“

Robert Fulghum navštívil Zruč nad Sázavou
Robert Fulghum navštívil Zruč nad Sázavou