„Tak to se povedlo! Do konce roku tu nemocnici stejně zavřete celou,“ zní například jeden z nich. „Likvidační firma, nová politika, nový kupec a plánovaná LDN,“ myslí si další odkazuje další na externí firmu New Dimension, která od minulého týdne situaci v nemocnici řeší.

O tom, že je krok s uzavřením interny v podstatě nevratný, je přesvědčený i opoziční zastupitel Jaromír Strnad (ČSSD).

„Jako bývalého starostu města, současného zastupitele i jako obyvatele města mě to samozřejmě velice mrzí. Je mi líto, do jakého stavu se nemocnice nyní dostala a velmi bych si přál, aby šlo skutečně jen o stav přechodný, který se podaří překlenout. Na základě mnoha zkušeností se ale obávám, že návrat nejen interního oddělení, ale i celé nemocnice do běžného provozu je ne snad přímo neřešitelný, ale nepředstavitelně obtížný úkol - ke škodě nemocnice samotné, ale hlavně místních obyvatel i pacientů ze širokého okolí, kteří jsou zvyklí jejích služeb využívat,“ uvedl Strnad.

Staniční sestra interního oddělení Městské nemocnice Čáslav Vendula Soukaná diskutuje s primářkou anesteziologicko-resuscitační oddělení Petrou Běhounkovou.
Od září končí v Čáslavi lůžková péče na interně, zavřeny budou některé ambulance

Vše podle něj začal před dvěma lety, kdy byl do čela čáslavské nemocnice jmenován Rudolf Bubla. „Stejně tak jsme před rokem na mimořádném zasedání zastupitelstva města požadovali alespoň jeho okamžité odvolání. Tehdy se snad ještě dalo zabránit krizi takovéhoto rozsahu,“ dodal Jaromír Strnad ke stávající situaci.

Vedení města případný černý scénář zásadně odmítá. „Naprosto s takovou dezinformací nesouhlasím. Krizový tým postupuje krok za krokem, jedná se zaměstnanci nemocnice, nabízí možná řešení,“ tvrdí místostarosta Martin Horský.

„Máme ekonomicky stabilizovanou a velmi dobře přístrojově vybavenou nemocnici, jsme úspěšní v čerpání dotací, nyní potřebujeme ochotu a vzájemnou vstřícnost zaměstnanců nemocnice. Velmi děkuji všem, kteří se nyní na personální stabilizaci podílejí,“ dodal.

PERSONÁLNÍ PROBLÉMY

Samotní lékaři, kteří v nemocnici pracují, nechtějí současný stav příliš komentovat. „Neděje se nic neočekávaného. Nezbývá než doufat, že se vše podaří rychle vyřešit,“ uvedla primářka anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) Petra Běhounková. Jak moc se ale tohle přání podaří naplnit, je otázkou. Interna totiž není podle všeho jediné oddělení, které bude mít zanedlouho problém s personálem. Právě na oddělení ARO je ve výpovědi 5 lékařů, přičemž výpovědní lhůta jim běží do konce srpna. Na vyřešení situace tak zbývá 12 dní.

S pomocí přispěchal Středočeský kraj

Městská nemocnice Čáslav od středy 18. srpna přestala zároveň přijímat nové pacienty na interní oddělení. Středočeský kraj ale nenechá pacienty na holičkách, o pacienty se dočasně postarají nemocnice v Kolíně a Kutné Hoře. Kraj bude jednat i s dalšími zařízeními v okolí včetně sousedních krajů.

„O této situaci víme a snažíme se ji řešit už několik měsíců. Ačkoli byly signály, že se personální krizi podaří zvládnout, nakonec dochází k uzavření lůžkového oddělení interny. Středočeský kraj samozřejmě nenechá pacienty na holičkách. Spolu s předsedou představenstva kolínské a kutnohorské nemocnice Petrem Chudomelem jsme se shodli na tom, že obě naše nemocnice se o pacienty postarají, byť to bude pro náš personál velmi náročné. A budeme jednat i s dalšími zařízeními v okolí včetně sousedních krajů,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Ilustrační foto.
Plánované operace: nemocnice dohánějí 'covidové manko' různým tempem

Na čáslavské interně je celkem 36 lůžek, aktuálně je obsazeno 26 z nich. O pacienty, kteří jsou tam v současné době hospitalizováni, je postaráno, a do konce srpna se předpokládá jejich propuštění. „Pro lékaře a sestry z kolínské a kutnohorské nemocnice to bude samozřejmě velmi náročná situace, nicméně jsme připraveni ji zvládnout a já za to všem našim zdravotníkům děkuji. V našich nemocnicích přijímáme taková opatření, aby péče o všechny pacienty byla zachována v maximální možné míře,“ uvedl předseda představenstva Oblastní nemocnice Kolín Petr Chudomel.

„Současně chceme jednat o možnostech spolupráce i se zdravotnickými zařízeními nejen ve středních Čechách, ale i v sousedních krajích Vysočina a Pardubickém,“ zmínil radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík.

Omezení provozu čáslavské interny se dotkne i středočeské záchranky. „S ředitelem ZZS Středočeského kraje jsme jednali o tom, že pokud bude potřeba, dojde k posílení výjezdového stanoviště tak, aby časy dojezdů byly zachovány. Chceme všechny obyvatele Středočeského kraje, zvláště pak z Čáslavska, ubezpečit o tom, že dostupnost péče bude zachována. Děkuji personálu v našich nemocnicích, protože zatížení interních oddělení v Kolíně a Kutné Hoře bude velké,“ doplnil radní Pavel Pavlík.