Své o tom vědí v Kutné Hoře u Dačického. „Po vyhlášení Kutnohorska jako ohniska koronaviru návštěvnost restaurace dramaticky opadla, zlepšuje se to jen velmi mírně. Pokud jde o ubytování, tak tam to není tolik znát, jelikož jsme s provozem začali teprve nedávno. Navíc máme pouze sedm apartmánů, které je velmi snadné zaplnit, proto v tuto chvíli nemáme s čím porovnávat.“ uvedla majitelka restaurace a apartmánů Dačický Edita Ciklerová.

O hosty mají nouzi také v kutnohorské restauraci Ruthardka. „Když nastalo rozvolňování po koronavirové krizi, tak se nám lidi začali vracet a můžu říct, že návštěvnost se pomalu zvedala. Dokonce jsme byli na stejných, možná i lepších číslech tržeb oproti předchozím sezónám. Obrovský propad nastal až po vyhlášení kutnohorského ohniska koronaviru,“ upřesnila provozní restaurace Lenka Sádlová s tím, že chodí hlavně místní.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Denní nárůst počtu případů koronaviru v kraji: sedmadvacet

Vzhledem k tomu, že se situace neustále mění, přesné ztráty prozatím provozovatelé odhadnout nedokážou. „Ztráty budou pravděpodobně velké, návštěvnost je momentálně na třiceti až čtyřiceti procentech. Pokud se znova zavedou mimořádná opatření, je to pro nás velké riziko, že to nevydržíme.“ zdůraznil provozní hotelu a restaurace U Hrnčíře v Kutné Hoře Jan Barták. Ten zároveň doufá, že se po zbytek sezóny podaří snížit aspoň dosavadní ztráty.

Stejná nejistota trápí také zaměstnance ubytovacího zařízení Vila U Varhanáře, kde hosté nepřetržitě ruší své rezervace. „Někdy je obsazenost 80 procent jindy třeba jen 10 procent. Mění se to v podstatě ze dne na den. Zákazníkům nabízíme různé pobídkové akce, ať už partnerské, nebo celostátní. Snažíme se všemožně.“ doplnila vedoucí provozu Jana Mazáčková.

Pro zákazníky si proto provozovatelé připravili různé výhodné nabídky nebo zajímavé akce. V Ruthardce například otevírají o hodinu dříve a nabízejí cenově zvýhodněné polední menu. U Hrnčíře zase pořádají víkendové grilování.

V každém případě pak důsledně dbají na hygienická pravidla, aby zamezili případnému riziku nákazy. „Pokoje po každém úklidu nezapomeneme řádně vydezinfikovat.“ dodala majitelka restaurace a apartmánů Dačický.

Kateřina Herelová