Obyvatelé obcí připojovaných na vodovod pravidelně diskutují o tom, že ve vodní nádrži Vrchlice dochází voda. Ačkoliv je vody v nádrži v současné době opravdu méně, podle všeho to vypadá, že obyvatelé Kutnohorska mohou být v klidu: zásoba vody v nádrži by vydržela minimálně na celý příští rok, a to i za předpokladu, že by za tu dobu nespadla jediná dešťová kapka.

Uvedla to mluvčí Povodí Labe Hana Bendová, pod které nádrž Vrchlice spadá. „Obavy, že v nádrži je málo vody nebo dokonce dochází, jsou naprosto neopodstatněné. V současné době je v nádrži dvaasedmdesát procent objemu, na jaře to bylo jen o dvacet procent víc. To znamená, že ten úbytek není tak razantní, jak to na první pohled vypadá,“ doplnila Bendová.

Podle ní jsou totiž kolem přehrady ochranná pásma, a tak lidé nemají šanci vidět skutečný stav hladiny. „Nevidí ji v tom nejhlubším místě, protože tam se nedostanou. U břehu samozřejmě úbytek vidět je, aktuálně je mezi jedenácti a čtrnácti centimetry,“ vysvětlila Bendová.

Ani vodohospodářům současný stav v nádrži Vrchlice vrásky na čele nedělá. Povolený odběr totiž mají stále v normě. Voda z nádrže odchází do takzvané úpravny, kde se mění na pitnou vodu. „V současné době do úpravny odchází sto až sto dvacet vteřinových litrů, to znamená sto litrů za sekundu,“ vysvětlil vedoucí hrázný vodní nádrže Vrchlice Jaromír Drtina.

Nepřehlédněte v našem týdeníkuDvoustránkový rozhovor s hrázným Jaromírem Drtinou najdete v úterý 18. září 2018 v tištěném vydání našeho týdeníku Ktunohorský týden.

Vodohospodáři přitom mají povolený odběr 130 vteřinových litrů s tím, že ještě dvacet litrů je v rezervě. „Pro konkrétní představu, jedna obec odebere kolem půl vteřinového litru. Takže obavy z toho, že další připojené obce budou znamenat to, že v nádrži dojde voda, nesdílíme,“ uvedl předseda představenstva Vodohospodářské společnosti Vrchlice - Maleč (VHS) Jiří Štěpán.

Podle něj mají navíc pro Kutnohorsko a Čáslavsko připravený koncepční plán, který počítá i s jinými zásobárnami, než je vodní nádrž Vrchlice. „Pro okolí Čáslavska máme připravenou rezervu z nádrže u Havlíčkova Brodu, která představuje kolem pěti až sedmi vteřinových litrů. Pokud by to bylo potřeba, pouštěli bychom méně vody do Čáslavi, která by mohla v tu chvíli odebírat z Havlíčkova Brodu,“ popsal Štěpán.

Podobně vyřešené to má VHS také na Zručsku a v okolí Sázavy. „Zruč nad Sázavou odebírá vodu ze Želivky a rádi bychom, aby se k ní přidaly i další obce z Kutnohorska. Budujeme takzvaný kutnohorsko – sázavský přivaděč, na který se snažíme připojovat obce v okolí Sázavy. Podařilo se nám to v Kácově, teď máme v plánu Rataje nad Sázavou. Až bude připojení v těchto obcích dokončeno, vznikne v nádrži Vrchlice další využitelná rezerva,“ uvedl Jiří Štěpán.

Zajímavosti o vodní nádrži Vrchlice - Nad hladinou nádrže Vrchlice je v současné době vidět zatopený most. Ve skutečnosti se ale o žádný zatopený most nejedná. „Jde o hráz bývalého Pilského rybníka. Zachované zbytky hráze, která je vysoká kolem 2,5 metru slouží jako záchytný prostor pro nečistoty, které přicházejí říčkou Vrchlice,“ uvedl vedoucí hrázný Jaromír Drtina. K tomuto účelu měl původně sloužit rybník Hamerák, měl ale nedostatečnou hloubku.

- Vodní nádrž Vrchlice se zásobním objemem 7,9 milionu metrů krychlových zásobuje obyvatele pitnou vodou od roku 1973, do zkušebního provozu ale bylo vodní dílo spuštěno už v roce 1969. Přehrada je jedinou klenbovou hrází na území České republiky.

Vodní nádrž Pařížov v období sucha.
Téměř apokalyptický pohled: vodu už postrádá i přehrada Pařížov
Rybník Jirsák v Čáslavi
VIDEO, FOTO: Čáslavský rybník Jirsák vysychá