Vedení města tak apelovalo na občany, aby do budovy pošty vstupovali pouze s ochrannými pomůckami a vlastní propisovací tužkou a v obchodech a veřejných prostorech včetně městských hřbitovů dodržovali bezpečnou vzdálenost a rovněž používali ochranné pomůcky.

Zároveň pokračovala iniciativa v šití roušek. Pro kutnohorskou nemocnici šili roušky kutnohorští skauti, kteří nabízeli dovoz materiálu na jejich výrobu. Všichni, kdo se do jejich výroby chtějí zapojit, mohou psát na e-mail: zuzana.dvorakova@skaut.cz či volat na číslo 737 647 999.

Podomácku vyrobené roušky rovněž stále přijímá odběrové místo Dobrovolnického centra Oblastní charity Kutná Hora v Havířské ulici, kam lze v čase od 8.00 do 14.30 hodin donést nastříhané, nebo ušité roušky. Centrum pak zajistí jejich distribuci potřebným. Senioři se s prosbou o pomoc mohou obracet na jindriska.vinicka@kh.hk.caritas.cz, telefon 733 755 972 nebo daniela.styblova@kh.hk.caritas.cz, telefon 731 598 876.

Aplikace Mobilní Rozhlas.
Města zavádějí službu Mobilní Rozhlas

Jako o závod se šije také v Čáslavi. Díky dílně Barbory Šaldové mohla čáslavská radnice zajistit už ráno dodávku 1300 roušek na městský úřad a obdržel ji každý občan před vstupem na úřad či do nemocnice. Část roušek dostali také prodejci v obchodech, zaměstnanci nemocnice, domova důchodců.

„Budeme i nadále v tomto pokračovat a v co nejkratší době pokryjeme rouškami všechny potřebné v našem městě. Podařilo se nasmlouvat další místní šicí dílnu Václavy Stříbrné, která již od čtvrtka 19. března začne zásobovat naše město ústními rouškami. Děkujeme,“ uvedl místostarosta Čáslavi Martin Horský.

Před kafírnictvím na Palackého náměstí v Kutné Hoře.
Roušky vyrábějí všude. Dokonce i v restauracích či kavárnách

S šitím roušek se pokračovalo i ve Zruči nad Sázavou. Dobrovolníci, kteří je tam šijí, ale mají nedostatek látek či nití, se mohou ozvat na telefon 737 460 428. Ti, co už mají ušito a rádi by městu nějakou tu roušku darovali, mohou kontaktovat telefonní číslo 601 168 611.

Na Uhlířskojanovicku pomoc funguje například v obci Ledečko. Tamní obecní úřad nabízí pomoc při zajištění zásobování základními potravinami pro seniory nad 70 let a nemohoucí občany. Ti se mohou obrátit na číslo 720 761 626.

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník