„Byli jsme k tomu vyzváni hasičským záchranným sborem. Na základě toho jsem už v neděli večer vyhlásili pohotovost pro všechny dobrovolné jednotky v katastrálním území Kutná Hora,“ uvedl Josef Viktora.

To ale nebylo všechno. V pohotovosti musela být také městská policie nebo Technické služby města Kutná Hora. „Městská policie byla na možné krizové situace připravena rovněž od nedělního večera, technické služby zajišťovaly a monitorovaly kupříkladu kontejnerová státní, situace ale byla podle jejich jednatele Jana Jägra klidná,“ popsal Viktora.

Hasiči odklízeli popadané větvě v Červeném Hrádku v pondělí 10. února 2020 ráno.
Orkán na Kutnohorsku: hasiči v plné polní, gymnázium zrušilo výuku

Bezpečnostní rada se pak znovu sešla v pondělí 10. února ve 13 hodin, kdy situaci v Kutné Hoře a příměstských částech vyhodnotila jako relativně klidnou. „Řešili se hlavně popadané stromy. Podle mých informací ale až na několik výjimek patřila situace v Kutné Hoře a okolí k těm klidnějším. Od rána rovněž zůstala průjezdná železniční trať ve směru na Zruč nad Sázavou,“ dodal starosta.

Monitoring a zvýšený dohled probíhal také v rámci společnosti Městské lesy a rybníky Kutná Hora. Ani tady podle kutnohorského starosty nedošlo k žádným výraznějším polomům.

Vichřice vyvracela stromy. Na mnoha místech to zkomplikovalo i dopravu.
Orkán Sabine dorazil na Kutnohorsko. Jak vám zasáhl do života?