„Knihovna jeden koupila z pozůstalosti českého soukromého sběratele prostřednictvím antikváře. Cenu nezveřejnila. Pohybovala se v řádu statisíců korun," řekl ředitel Tomáš Kubíček. „Bible kutnohorská je výrazem přechodu českých zemí do novověku," dodal Kubíček.

Knihu do fondu knihovny včera předal ministr kultury Daniel Herman. Obohatila tak fond historických tisků, prvotisků a rukopisů. Dosud v něm bylo pouze její druhé vydání, jež není totožné. Získání prvotisku na 612 listech tak otevírá prostor pro další výzkum. Bible kutnohorská je výjimečná mimo jiné svou bohatou obrazovou výzdobou. Obsahuje 116 dřevořezů.

Ačkoliv je v poměrně dobrém stavu, ujmou se jí nyní restaurátoři. Knihovna počítá i s jejím krátkodobým vystavením, pokud možno společně s dalšími vzácnými tisky ze stejného období.

Bible kutnohorská vznikla v tiskárně Martina z Tišnova v Kutné Hoře jako druhý tisk „knihy knih" v českých zemích. Primát drží Bible pražská z roku 1488. Její příprava byla velmi nákladná, tiskař si na vydání dokonce půjčil od kutnohorské městské rady. Ani to ovšem nestačilo. Plánovaný náklad se tak snížil z 200 kusů zhruba na polovinu. Po rozprodání následoval dotisk, některé exempláře však mají archy smíšené z obou vydání, případně obsahují rukopisné doplňky, protože některé archy nezbyly v dostatečném počtu. (