Původně byla v plánu pouze oprava dřevěné části mostku, tedy pouze pochozí plocha a zábradlí. Nakonec je oprava větší. „Bylo ale zjištěno, že dřevěná konstrukce z měkkého dřeva je v havarijním stavu,“ uvedla Věra Janatová z Městského úřadu Kutná Hora. Havarijní stav způsobilo vlhké prostředí a absence pravidelné údržby. „Dřevěné zábradlí vykazovalo nestabilitu konstrukce. Některé prvky konstrukce chyběly. Jiné byly shnilé. Pochozí plocha byla také částečně shnilá,“ dodala. Z tohoto důvodu bylo již v roce 2014 přistoupeno k instalaci provizorní dřevěné lávky, aby na místě nečíhalo žádné nebezpečí. Ta byla položena do středu stávající pochozí části mostku.

Kvůli shnilé konstrukce musela radnice přistoupit i k vybudování celé nosné konstrukce. Kvůli tomu se ale prodlouží uzavírka mostu, která je v tuto chvíli stanovena do konce října tohoto roku. „Poté bude mostek V Hutích opět přístupný pro veřejnost,“ řekla.

Jednatel společnosti KH Tebis Tomáš Pilc.
Jednatel Tebisu stáhl žalobu na EC Kutná Hora. Bude ho to stát místo?


Naposledy prošel mostek opravou před jedenácti lety.

Celkové náklady na současnou opravu jsou vyčísleny na 685 tisíc korun, část těchto nákladů pak pokryje dotace z Ministerstva kultury ČR. „Dotace je ve výši 200 tisíc korun,“ dodala Věra Janatová.

Pěší i cyklisté jsou tak nuceni v současné době místo, kde se mostek nachází, celé obejít. „Chodím tímto místem ráda na procházku. V létě je tu klid, příjemný stín. Kvůli opravě mostu jsem ale musela letos svou procházku zkrátit,“ uvedla Kutnohořanka Alena Ryšánková.

MOST PŘES BRSLENKU

Most V Hutích v Kutné Hoře ale není jediný, který na Kutnohorsku potřebuje opravu. Například v Čáslavi se připravuje rekonstrukce mostu přes Brslenku v lokalitě Budín. Uskutečnit by se měla v příštím roce.

Na rozdíl od mostu v Kutné Hoře, který je stranou dopravních tepen, oprava toho v Čáslavi přinese řidičům komplikace. Cesta se jim totiž na několik měsíců uzavře. Most je v majetku Středočeského kraje a dohlíží na něj Krajská správa a údržba silnic, přesto bude jeho oprava čáslavskou radnici nepřímo zřejmě něco stát. Než začnou opravy, počítá se totižs přeložením vedení inženýrských sítí. Po dokončení rekonstrukce budou po obou stranách mostu i lávky pro pěší. „Určitě je dobře, že k opravě mostu dojde. Na Budín jdu občas pěšky a přijde mi, že je za poslední roky současná lávka trochu chatrná,“ uvedla jedna z obyvatelek Čáslavi.

Čáslavská lokalita Váchov.
V lokalitě Váchov vybudují protihlukovou stěnu. Bude to stačit?


OPRAVA BY BYLA DRAHÁ

Není to ale jen most přes Brslenku, který dělá obyvatelům Čáslavi vrásky na čelech. Oprav by potřeboval i most v ulici Tyršova. „Most slouží na tomto místě již desítky let a čas se na něm podepsal. Hledáme na něj vhodný dotační titul. Z vlastních nákladů bychom ale jeho opravu nepokryly,“ uvedl čáslavský starosta Jaromír Strnad. Zdůraznil však, že most zatím není v havarijním stavu.

DVA ROKY STAVBY

I ve Zruči nad Sázavou byl v posledních letech jeden ze zdejších mostů v centru dění. Rozsáhlou opravou, která trvala dva roky, prošel most přes Ostrovský potok v ulici Nábřežní a v současné chvíli jej čeká kolaudace. Nový most je širší, než byl ten původní, proto bude mít i chodník a větší průtočnost. Celková cena jeho stavby se vyšplhala na 2,3 milionů korun, z toho 1,18 milionu korun pokryla dotace.

Nezahálí ani v Uhlířských Janovicích. V současné době vzniká projekt na výstavbu zničeného mostu v městském parku. „V tomto roce to ale nestihneme,“ upozornil starosta Uhlířských Janovic Jiří Buchta. 

Historický most v obci Kamenné Mosty je nyní kompletně uzavřen.
Středověký most opravují. Skrývá tajemství?