„Chtěl jsem a chci především pomoci. Loni jsem na Moravě pracoval téměř celý rok a mám k té lokalitě vztah. Tam je úplně jiná mentalita, lidé jsou tam srdeční, pohostinní. Kdyby se něco takového přihodilo u nás v Čechách, neváhal by tam s pomocí nikdo ani minutu,“ řekl k důvodům, proč jako dobrovolník vyrazil spolu s několika děvčaty na okraj Hodonína pomáhat.

Trosky domů jsou prý vidět deset kilometrů od Hodonína. „Prostřednictvím fotek ta hrůza ani nejde zaznamenat. Když jsme přijeli na místo, neměli jsme vlastně ani sílu a odvahu cokoliv fotit. Je to obrovský nápor na psychiku jak obyvatel těch zničených domů, tak brigádníků. Nedá se to slovy popsat,“ vylíčil dobrovolník situaci na Moravě.

Ilustrační foto
Na jih Moravy posílá Středočeský kraj milion. A čeká, co bude třeba

Podle něj aktuálně nejvíce chybí věci sluneční ochrany jako jsou opalovací krémy, panthenol, repelenty, ale i obyčejné kšiltovky či sluneční brýle. „Řada dobrovolníků je spálená od slunce,“ zdůraznil. Na místě neštěstí je ale prý i nedostatek tak potřebného nářadí. Chybí hřebíky, vruty, sponkovačky, aku nářadí či kanystry.

„S další pomocí bych na Moravu chtěl vyrazit v pátek, budu tam dál pracovat jako truhlář i zedník. Vyšli mi skvěle vstříc v čáslavském Tlapnetu. Jednak mi přispějí na náklady na dopravu, lidé ale také mohou do jejich zákaznického centra nosit potřebné věci. Pojedu pak ještě přes Bylany u Chrudimi, kde kolegové rovněž přispějí. Byl bych rád, kdyby se auto zcela naplnilo,“ podotkl Desenský.

Likvidace škod po řádění tornáda na jihu Moravy
Sbírka pro Moravu: Lidé rekordně pomáhají. Na podvodníky lze vyzrát snadno

Ten zároveň apeloval na dárce z řad veřejnosti, aby byli opatrní před falešnými dobrovolníky a v místě, kde se rozhodnou materiálně přispět, pozorně četli seznam potřebných věcí tak, aby byly opravdu účelné a pomohly.

Pro Čáslavsko a Kutnohorsko funguje sběrné místo ZC Tlapnet Čáslav (v otevírací době 8 - 17 hodin, přes oběd je tam zavřeno, ale lidé tam mohou vozit své příspěvky) - Jeníkovská 940/14. Dále mnou mohou vozit věci na sklad v Čáslavi naproti nádraží Tyršova 265/48. Skladník je tam do 14 hodin, po 17. hodině tam může zajet organizátor Stanislav Desenský, lze ho kontaktovat prostřednictvím facebooku.