Skupinka, která do klubu pravidelně čtyřikrát týdně chodí hrát karty, o prvcích vůbec nevěděla. Posléze ale uvedla, že v budoucnu nemají v plánu prvky využívat. Pokladní klubu Anna Lenková ale vidí věc jinak. „Když už tam jsou, určitě to půjdeme alespoň zkusit. Jeden člověk sám za sebe by se asi styděl, tak jsme si říkali, že to uděláme jako takovou sranda akci pohromadě," dodala.

Příliš blízko silnice

Podobně vidí situaci i vedoucí Klubu důchodců Zuzana Klofáčová. „Určitě je půjdeme vyzkoušet. Jen je škoda, že jsou umístěné tak blízko u silnice," řekla. Ohledně umístění se obě ženy shodly, že jsou stroje zcela nepochopitelně příliš blízko vozovky a nedovedou si tak představit, že tam nějaký senior bude sám „šaškovat". Jiná seniorka, která si nepřála být jmenována, navíc dodala, že by bylo fajn mít u strojů i lavičky a kdyby umístění prvků bylo situováno blíže u vchodu do klubu. „Ale na těch by se nám pak tady váleli bezdomovci. Už teď se tu povalují po schodech a dělají nepořádek," podotkla.

Podle oslovených seniorek by stávající situaci možná vyřešil živý plot z tújí nebo kamenný plůtek, aby na hřiště ze silnice nebylo vidět a nebylo zcela otevřené nezvaným hostům. „Na městském úřadě v Kutné Hoře nám bylo řečeno, že je to tak blízko proto, že je to součástí celkového plánu, ve kterém je zahrnuto i parkoviště, fontána a další prvky. Ale zatím jsme projekt neviděli," dodala Klofáčová.

Vedoucí klubu dále uvedla, že o cvičebních strojích dopředu věděla. „Měli jsme informace, že tady takové prvky budou instalovány. Ptala jsem se kdy. Bylo nám řečeno, že do konce roku, tedy toho loňského, se to nestihne. A najednou tu v prosinci byly," zdůraznila.

Většina seniorů se shodla na tom, že myšlenka cvičebních strojů je určitě dobrá, ale lokalita nesprávná. Nikdo z nich nedokázal pochopit, proč prvky neumístili alespoň o pár metrů dál směrem od hlavní silnice ke klubu.

Vedoucí klubu se domnívá, že senioři by mohli stroje v budoucnu i přesto využívat. „Já jsem to přivítala docela s nadšením, jako dobrou a novou věc. Už v minulosti jsme mluvili o tom, že tu máme klub a rádi bychom tu nějaké takové přístroje měli," připomněla. Vzápětí ale znovu zopakovala, že byla velice překvapena místem, kde byly cvičební prvky instalovány.

Podobné prvky už jsou umístěny na hřišti na sídlišti Šipší. Instalovány tam byly spolu s novým dětským hřištěm. Podle oslovených seniorů je tamní umístění strojů v uzavřené zóně a je tak lepší, než to v Sokolské ulici.

Starosta Martin Starý k věci řekl, že se jedná o projekt bývalého vedení města a stávající postup je dodržením plánu. „Pokud ale uživatelé budou chtít prostor nějak změnit nebo vylepšit, vyjdeme jim rádi vstříc," zdůraznil Starý.