Představíte čtenářům vaši kapelu Five Rivers Blues Band?

Naše kapela Five Rivers Blues Band vznikla v roce 2013. Já, Honza Šobr, hraji v kapele na kytaru, Ivan Audes je naším kapelníkem a zároveň i bubeníkem. Zpěv a harmoniku má na starosti Luboš Muchna a baskytaristou je Miloš Novotný, který v kapele taktéž zpívá. Naše kapela je takovým volnočasovým sdružením muzikantů, kteří hrají v jiných kapelách.

Kdo vaši kapelu založil?

Five Rivers Blues Band jsem založil já společně s jazzovým bubeníkem Ivanem Audesem, který hraje také v orchestru Kontraband, jež založil Milan Svoboda. Jednou mi zavolal a říkal, že by chtěl hrát něco jiného, než jazz. Následně jsme „dali lano" ještě Milošovi Novotnému, který hraje v plzeňské partě rockové skupiny EXTRA BAND revival. Poté jsme ještě sehnali Luboše Muchnu. Ze začátku to byla velká legrace, protože jsme blues nikdy nehráli. Postupem času se vše ale začalo slibně vyvíjet a my jsme začali hrát po klubech. Je to taková hodně sporadická činnost, protože je každý z nás hodně zaměstnaný v našich kmenových kapelách.

V jakých kapelách hrajete vy?

Já hraji v kapele Sto zvířat a ještě v kapele Precedens.

Všichni členové kapely jsou tedy muzikanti z povolání?

Ano, všichni z kapely Five Rivers Blues Band jsou muzikanti, kteří se hudbou živí.

Jak často máte koncerty?

Jak už jsem říkal, všichni jsme poněkud hodně zaneprázdnění, takže kapela Five Rivers Blues Band moc koncertů nemá. Když už jsme ale pozvaní do tak krásného prostředí, jako třeba do parku U Tří pávů v Kutné Hoře, tak si koncert moc užijeme. Hrajeme rádi a o to víc nás naše koncerty těší, když už je jich tak málo. Hrajeme totiž to, co nás skutečně baví a pro každého z nás je to taková „srdcovka".

Takže máte například jeden koncert za měsíc?

Je to jak kdy. Někdy máme koncertů za měsíc více, jindy ani jeden. Když se nám povede odehrát dva až tři koncerty za měsíc, tak tomu poté říkáme turné nebo šňůra. Nyní máme ještě koncert v Českých Budějovicích a pak ještě dva koncerty v srpnu. Takže v současné době máme šňůru, tedy, nyní je to spíš už lodní lano. Září a říjen budou už volnější.

Hrajete pouze blues?

Původně jsme měli hrát pouze blues, ale nějak se to „zvrhlo". Hrajeme spíše blues rock a funk. Jsou to všechno převzaté písně, takže jsme cover band.

Své autorské písně tedy nemáte?

Nemáme. Snažíme se na své koncerty vybírat písně, které nejsou úplně mainstreamové a nepatří tedy úplně mezi ty nejpopulárnější. Přitom jsou to písničky moc hezké a je velká škoda, že se tolik nehrají.

Máte jako kapela nějaký vzor?

Nedalo by se říct, že bychom měli nějaký vzor. Moc rádi ale hrajeme písně od Robbena Forda či Garyho Moora. Jsou to takové naše „manželky", jejichž písně hrajeme na koncertech neustále. Jako členové kapely máme jistě podobný vkus, ale náš vzor bych nijak nekonkretizoval.

Vydali jste už svoje vlastní CD?

Vlastní CD nemáme a vlastně o tom zatím ani nepřemýšlíme. Hrajeme věci, které byly nahrané už těmi originálními interprety. My jsme spíš taková příležitostná kapela. Zatím po nás vlastně CD ani nikdo nechtěl. Kdyby byla ale nějaká velká poptávka, tak bychom o tom určitě začali přemýšlet. Máme záznamy z koncertů, takže kdo chce, tak si nás určitě poslechnout na internetu může. Také máme webové stránky, na které budeme postupně přidávat novinky, které se týkají naší kapely.

Neplánujete složit nějakou vaši vlastní píseň?

Abych řekl pravdu, tak nás čas od času napadne, že bychom mohli nějakou písničku složit. Poté si ale řekneme, že všechno skvělé v tomto žánru je již sepsané. Nevylučujeme to, třeba múza udeří a píseň sepíšeme.

Jaká věková kategorie nejčastěji chodí na vaše koncerty?

Je to různé. Bluesové písně nejsou z těch, které by byly úplně vyvíjející se a v rádiích se již moc nehrají. Když máme koncert u nás v Plzni, tak na nás chodí věková kategorie přibližně kolem 40 až 50 lety. Jsou to hlavně ti, kteří pamatují tu zlatou éru bigbeatu. Na koncerty nám ale také chodí mladší lidé, protože prý sálá z našich písní energie.

A prozradil byste nám, jaký je věkový průměr vaší kapely?

Jsme všichni ještě mladí kluci. Věkový průměr kapely Five Rivers Blues Band je mezi 40ti až 50ti lety.

Líbí se vám město Kutná Hora?

Ano, mně se Kutná Hora moc líbí. Jsem tu docela často, protože v klubu Česká 1 zkoušíme s kapelou Sto zvířat. Ostatní kluci z kapely ví, že Kutná Hora je místo, které má obrovské charisma. Cítí se tu prý velice dobře.

Jak si užíváte léto? Měli jste již vy osobně dovolenou?

Léto si moc užíváme, ale srpen pro nás bude poměrně dost náročný. Mě čeká během srpna přibližně 16 festivalů a kluci jsou na tom podobně jako já. V současné době tak už žádnou dovolenou neplánujeme.