Na nezájem návštěvníků si nemohou stěžovat ani ostatní vyhledávané památky na Kutnohorsku. České muzeum stříbra v Kutné Hoře letos navštívilo už 125 tisíc lidí, jubilejního návštěvníka zde přivítali nedávno.

Chrám sv. Barbory má k poslednímu říjnu letošního roku prodáno celkem 278 747 vstupenek. V loňském roce bylo návštěvníků 279 595 a je tedy jasné, že v současné době je již číslo z loňského roku překonáno.

Hranici z předchozího roku pokořila i sedlecká Kostnice, kde se prodalo do konce října 332 902 vstupenek.

Zámek Kačina prodal letos celkem 56 400 vstupenek, což je o 7 900 více, než v loňském roce. „Je to kombinací více důvodů. Více lidí chodí na jednorázové akce a otevřeli jsme novou expozici, kterou je zámecká konírna. Někteří lidé chodí do zregenerovaného parku," řekla ředitelka pobočky NZM Kačina Alena Štecherová.

Kostelu sv. Jakuba se loňskou návštěvnost pokořit nepodařilo. Od června do září ho v loňském roce navštívilo přesně 26 711 návštěvníků, letos jich bylo přesně o 181 méně.

Naproti tomu ve Vlašském dvoře pokořili loňskou hranici návštěvnosti již v říjnu. Do konce října sem zavítalo 43 222 návštěvníků, což je o dva tisíce více, než tomu bylo za celý loňský rok. „Expozice máme stejné. Bylo více akcí pro děti, počasí vycházelo také hezky a byly i prodloužené víkendy," řekla Aneta Nedvědová z Vlašského dvora.

Adventní programy

Některé z památek na Kutnohorsku se otevřou veřejnosti ještě v rámci adventních programů. Například ve Žlebech se po dobu adventních víkendů konají prohlídky, které překvapí novou výjimečnou vánoční trasou. Adventní prohlídky jsou zde také pro školy od dnešního dne do 2. prosince.

České muzeum stříbra v Kutné Hoře na Hrádku pořádá vánoční pohádkovou výstavu s názvem „Pohádkové Vánoce". V sobotu 10. prosince se mohou také návštěvníci těšit na akci „Advent na Hrádku", kde se budou lidé od 10 do 16 hodin veselit u zpívání koled nebo vánočního jarmarku.