Podle majitelů kempů a táborů, které jsou na řece závislé, je Sázava nejníže za posledních několik let.

Nedostatkem vody v řece trpí hlavně horní tok řeky. Především Rekreační středisko Radost Vlastějovice tento stav pociťuje naplno. Podle zaměstnanců střediska je Sázava špatná. Jeden z nich například řekl, že ve Vlastějovicích za celých sedmnáct let nezažil tak nízkou hladinu, jako je v letošním roce. Nad i pod Vlastějovicemi jsou jezy, tak se tamější část Sázavy dá sjet. Za Vlastějovicemi ale vodáci mohou drhnout. Personál kempu tento stav pociťuje. Oproti minulým letům je zde ubytováno vodáckých výprav mnohem méně a ty, které tu jsou, se musí přemísťovat na další místa autobusem.

Nejinak je tomu i v Autokempu Horky nad Sázavou. Na zdejší části Sázavy se dá někde plout, jinde musí vodáci lodě nosit. Špatnou situaci na Sázavě potvrdil i Tomáš Franc z půjčovny sportovního vybavení a lodí Fido Sport ve Vrdech. „My Sázavu vůbec tento rok nejedeme. Je pro vodáky fakticky bez vody. Navíc úseky, které jsou aktuálně sjízdné jsou klidné, takže pro zkušenějšího vodáka je to doslova nuda. Je to, jakoby někdo jel po zkrouceném rybníku. Spíše se tento úsek hodí pro začátečníky a nebo pro vodácké tábory," uvedl.

Lepší situace vody v řece Sázavě je až za soutokem Sázavy a pitné Želivky. Vodní nádrž Švihov totiž v minulém týdnu upouštěla kvůli opravě hráze větší množství vody, než je v tuto dobu obvyklé. „I proto jsme měli nyní podobný stav vody jako v loňském roce. Jenže v tuto dobu v loňském roce pršelo, kdežto teď je sucho," řekl Jiří Novotný z Kempu U kouzelníka.

Celá modernizace vodního díla Švihov, které napájí pitnou vodou Prahu a skoro celý Středočeský kraj a Vysočinu, je naplánovaná na deset let a rozdělí se do několika etap. Podle odhadů mají všechny plánované práce přijít asi na dvě miliardy korun. Nyní ale už ze Švihova odtéká tradiční objem vody a výška řeky tedy bude znovu ovlivněna počasím a bude takřka zcela závislá na dešťových srážkách.

Želivka Sázavu drží

Tábořiště U kouzelníka v Kácově sice má úbytek vodáků, ale v porovnání s minulým rokem, to zase není podle Novotného tak hrozné. „U nás to není takový problém. Díky Želivce a dalším menším potůčkům se to všechno drží v normě a podle mě to bývalo i horší," řekl.

Vodáci podle něj právě trasu z Kácova po Sázavě vyhledávají. „Náš úsek od Kácova dále k Českému Šternberku až do Týnce nad Sázavou, je na tom dobře. Vím, že na Stvořidlech mezi Světlou nad Sázavou a Ledčí nad Sázavou nebo od Týnce nad Sázavou do Pikovic je vyhlášeno sucho. Takže máme docela štěstí," poznamenal.

Na druhé straně řeky v Kácově se nachází kemp Pod mostem. Ani jeho provozovatel si na nedostatek vodáků úplně nestěžuje. Jejich počet je v porovnání s minulým rokem podstatně menší. „Lidé ale Sázavu jezdit chtějí, je to tradiční vodácká řeka, a tak přijedou i když je vody po celém toku méně," řekl jeden ze zaměstnanců místního občerstvení.

Aktuální situace na Sázavě symbolizuje to, že vodáci dřou lodí o dno řeky. Proto některé půjčovny lodě už zájemcům nepůjčují, aby nedošlo k jejich poškození. To potvrdil například Tomáš Franc. „My Sázavu v letošním roce nejezdíme vůbec," řekl. Naproti tomu v půjčovně lodí Bi Sport v Kácově vybavení půjčují. Zdejší personál ale může poskytnout jen loďky. Na rafty je totiž potřeba více vody, než je nyní.

Dřeme lodí o dno řeky, stěžují si vodáci v Posázaví

Nedostatek vody v řekách v kutnohorském regionu je velkou komplikací i pro vodáky. Obzvlášť špatně je na tom podle nich řeka Sázava, kde jsou některé úseky dokonce nesjízdné a oni musí lodě přenášet.

Za nejhorší část řeky označili cestu z Týnce nad Sázavou do Pikovic, naopak z Horky do Kácova voda zatím stačí. To potvrdil i zkušený vodák a organizátor tábora pro děti Tomáš Lužátko. Podle něj se situace na českých řekách stále zhoršuje a každým rokem vody ubývá. „Sázavu jezdíme už dvacet pět let a poslední tři roky jsou nejkritičtější. Loni byly s vodou velké problémy na začátku prázdnin, letos je jí málo zatím celou sezónu," okomentoval. Před Sázavou sjížděl Lužátko Vltavu, kde je podle něj trochu stálejší tok. Jednomu z táborníků, desetiletému Adamovi, ale nedostatek vody nijak nevadí, i přesto se na táboře se svými kamarády dobře baví. „Vyjeli jsme z Ledče nad Sázavou a zatím jsme lodě přenášeli jen dvakrát," uvedl.

V kempu Tábořiště U kouzelníka a v kempu Pod mostem v Kácově stanují vedle těch zkušenějších i vodáčtí začátečníci. Mnohé z nich mělká řeka nepříjemně překvapila. „Na vodě jsme s přáteli teprve podruhé. Poprvé jsme vyrazili před sedmi lety na Berounku a nepamatuji si, že bychom měli nějaké problémy. Tady jsme zatím museli všechny jezy přenášet, protože dřeme lodí o dno, řekla návštěvnice kempu Pod mostem Klára Kubíková.

Ti, kterým nevadí občasné přenášení lodí, si zase stěžují na pomalou řeku nebo na napadané stromy. „Na Sázavu jsme letos vyjeli poprvé, takže nemáme s čím srovnávat. Sem tam dřeme, ale ani nám tolik nevadí, když musíme lodě přenést jako pomalý volej, který se nachází snad před všemi jezy," uvedl vodák Robert Pokorný. S tím souhlasila i další návštěvnice kácovského kempu Marie Rajdlová, která vyrazila na vodu s manželem a s dětmi, výlet by chtěli zakončit ve městě Sázava. Podle ní je však většina jezů nesjízdná a řeka je navíc hodně pomalá. „Z Ledče do Horky jsme skoro stáli na místě, voda vůbec netekla. Nad Posadovským mlýnem jsou navíc napadané stromy, takže jsme museli s loděmi kličkovat," popsala. V minulých letech vyrážela Rajdlová s rodinou na Berounku a Lužnici, kde byla podle jejích slov situace mnohem lepší.