Zatímco starosta Ivo Šanc i místostarosta Jiří Franc svoje pozice obhájili, „černého Petra" si vytáhl druhý místostarosta Karel Koubský, který byl ze svého postu odvolán počtem čtrnácti hlasů pro a jedenácti proti sesazení. Od středečního rána zůstal Karel Koubský „pouze" zastupitelem. O novém radním i místostarostovi se bude jednat na schůzi zastupitelstva města Kutná Hora v úterý 29. května v Rytířském sále Vlašského dvora.

Rozhovor s odvolaným místostarostou Kutné Hory Karlem Koubským, který možná i doplatil na svoji roli v kauze dodávek tepla pro městskou teplárnu Tebis

Čekal jste, že budete odvolán z funkce místostarosty?
Ne. Vedly se koaliční jednání, kde jsme se dohodli, jak budeme dneska večer hlasovat, a že budeme proti odvolání členů rady.

Tedy někdo hlasoval jinak, než bylo domluveno?
Ano, to znamená, že někdo z mých kolegů z koalice porušil tuto dohodu a hlasoval jinak, než bylo předjednáno. Je to tajná volba, možná to někomu přišlo vhod, a tak ten hlas proti dal.

Víte o někom, kdo by to mohl být?
Mně je to celkem jasné, byly skupiny, které to chtěly udělat, ale dále o tom nebudu mluvit.

Jak souvisí vaše odvolání s kauzou teplo?
Měl jsem dojem, že důvod byl ten, že když pan Šalátek s petičním výborem za výběrové řízení za Tebis přišli na zasedání rady, tak přede všemi otevřeně řekl, že jestli smlouvu podepíšu, je to můj poslední podpis na radnici. Myslím, že to tak bylo směřováno, ale pokud on na to má jiný názor, tak to tak asi nemyslel, ale to nemůžu vědět. Však já osobně jiný důvod ke svému odvolání nikde nevidím.

Jak hodnotíte své působení na radnici?
Tak to mi asi nepřísluší hodnotit. Já jsem se snažil pracovat a dělat všechno ve prospěch města, takže tohle by měl s odstupem času zhodnotit asi někdo jiný. Teď by to bylo asi příliš brzy.

Jaké jsou vaše budoucí kroky?
Budeme čekat do příštího zasedání zastupitelstva, kde se bude jednat o zvolení nového místostarosty a člena rady. Uvidíme, co se bude dít tam, a já věřím, že do té doby proběhne i koaliční jednání, kde se dohodneme, jak se bude postupovat dál.