Mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní nejezdily vlaky mezi Ledečkem a Kácovem, uzavřena byla rovněž trať z Plaňan do Peček. Čtvrteční ráno pak bylo na železnici ve znamení zpoždění řady spojů. „Aktuálně je omezení na trati mezi Kutnou Horou a Čáslaví a také na trati Kolín - Velim, vlaky ale s omezením jezdí," uvedl po sedmé hodině ráno mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Plné ruce práce měli také středočeští hasiči. „Za dobu platné výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu, tedy od středeční 23. hodiny do čtvrteční 6. hodiny jsme zasahovali celkem ve 296 případech, z toho 279 takzvaných technických pomocí - nejčastěji odstranění stromu padlého přes pozemní komunikaci. Nejhorší situace byla na Benešovsku (88) a Příbramsku (49)," uvedli hasiči na Twitteru.

Následky bouřky v noci na čtvrtek 24. června ve Středočeském kraji.
Noční bouřky nezaměstnaly jenom hasiče. Potrápily i energetiky a železničáře

Konkrétnější byla pak mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová. Zatímco na Kutnohorsku hasiči za stejné časové období řešili dvaatřicet událostí, kdy šlo především o popadané stromy na komunikaci, na Kolínsku bylo o něco rušněji. V obci Božec, která je součástí Krakovan, zasahovali hasiči u požáru domu a stodoly, jehož příčinou byl úder blesku.

„Na místě zasahuje speciální jednotka Hlučín, vyhlášen byl druhý stupeň poplachu. Z objektu se podařilo zachránit jednoho koně, nikdo nebyl zraněn,“ popsal Dagmar Zemanová s tím, že rušno bylo na celém Kolínsku. Hasiči tam řešili na dvě desítky událostí.

Bašta v areálu evangelického kostela v Čáslavi.
Památkou roku 2020 je čáslavská bašta za kostelem. Uspěla i Kutná Hora

Silné bouřky lámaly stromy také v Hlízově a na kutnohorském hřbitově Všech svatých. „Nápor větru nevydržela jedna z líp na hřbitově U Všech svatých v sektoru D3, na jejímž odstranění se začne ještě dnes nebo zítra pracovat,“ uvedl za kutnohorskou správu hřbitovů Josef Kraus a apeloval na občany, aby v mstě pádu lípy dbali zvýšené opatrnosti a nevstupovali do ohraničeného prostoru. Všechny hřbitovy v Kutné Hoře ale zůstaly po noční bouřce zpřístupněny.

Na Kolínsku zase bouřka v noci na čtvrtek udeřila silně v okolí Českého Brodu, kde řidiči potkávali popadané stromy. Jeden z nich se zřítil v místě tragické dopravní nehody u Bylan z konce května, kde mezitím vyrostl pomníček.