„Byly námitky, že byl sice zřízen skvělý útulek, ale že pozemek za ním leží ladem. Že tam roste plevel, proto jsme se rozhodli, že se o něj postaráme. Uvedeme ho do dobrého stavu, vysejeme tam trávu a tak," řekl Jindřich Bartoň z MVE Plus.

Do budoucna by mohl být pozemek využit jako koutek pro domácí zvířata. „To je teprve hudba budoucnosti. Kdy to bude a jaká tam budou zvířata, zatím nevíme. Nemáme na to aktuálně ani finance, ani čas," uvedl Jindřich Bartoň.

Při stěhování
i pomáhají občané
Veškerý čas nyní zabírá postupné stěhování z provizorního sídla útulku u zimního stadionu do lokality Na Brunclíku. Nově zřízená stanice byla slavnostně zkolaudována již v polovině září. Od té doby tam probíhají dokončovací práce. „Je tam potřeba ještě pár věcí dokončit, ale už jsme tam převezli čtyři pejsky, kteří si potřebovali odpočinout od kotců na zimním stadionu," uvedla vedoucí útulku Romana Valentová.

Ke stěhování dochází podle ní postupně. Personál ale na něj není sám. „Ozývají se občané, kteří nám nabízejí pomoc s převážení věcí. Je to moc hezké," řekla vedoucí.

Zatím ještě hledat na „zimáku"
Záchytná stanice pro opuštěné a nalezené psy v Kutné Hoře má aktuálně ve své péči dvanáct nalezenců, kteří čekají na nové „páníčky". S nadcházející zimou mohou občané pomoci i věcnými dary. „Přijmeme deky, spacáky, ale i potravu pro pejsky, aby jim bylo v zimě lépe," přiblížila Romana Valentová.
Na otázku zda ji mají občané hledat v novém či starém útulku, odpověděla, že stále ještě spíše u zimního stadionu. „Ale jisté to úplně není. Pravidelně přejíždíme mezi oběma místy. Lepší je tedy telefonický kontakt předem," dodala vedoucí útulku.