S hazardem jsou podle něj spojeny negativní sociální jevy, navíc výtěžek pro město už v budoucnu nemusí být takový jako v minulosti. „Veřejné mínění je základní podklad pro další rozhodování zastupitelstva," uvedl starosta.

Upozornil, že legislativa umožňuje hazard zcela zakázat. „I když víme, že jsou postupy, jak to obejít. Třeba neříkat podniku herna, ale kasino," připomněl.

Šanc předpokládá, že spojení s komunálními volbami zajistí, že se vůbec prvního referenda tohoto druhu ve Středočeském kraji zúčastní dostatek hlasujících. List referenda by nabídl několik variant řešení problému s hazardem.

S vedením města se již chystá jednat sdružení Občané proti hazardu, které se touto problematikou intenzivně zabývá. Předseda sdružení Martin Svoboda totiž říká, že by se radnice měla přiklonit k jednoduší variantě ve stylu otázky „Chcete hazard ve městě". „Více variant je pro občany matoucí," zdůraznil Svoboda.

Problémy s hazardem v Kutné Hoře se podle starosty Šance ve městě řeší už delší dobu. „Zatím jsme byli, dá se říct, tolerantní. Na jedné misce vah jsou sociální dopady případného gamblerství, na druhé misce vah jsou příjmy pro městský rozpočet," konstatoval.

Právní podmínky se ale podle starosty Šance vyvíjejí tak, že příjmy z hazardu jsou do budoucna značně ohrožené. Město dosud od provozovatelů heren ročně získávalo kolem 12 milionů korun. „Už teď mohou provozovatelé rozhodnout o tom, jestli poplatky budou směrovat do rozpočtu města, nebo do rozpočtu centrálních tělovýchovných organizací. Takže jsme usoudili, že to je otázka, ke které by se mohli vyjádřit všichni občané Kutné Hory," uzavřel Šanc.

Návrh radních o uspořádání referenda musí nejprve projít přes zastupitelstvo. To se jej ale zřejmě podpoří: „Určitě jsem pro uspořádání referenda," řekl zastupitel Zdeněk Hadrovský. Pro se zřejmě na zasedání zastupitelstva vysloví i Olga Zubová: „Nerada odpovídám, pokud nemám veškeré informace, ale se základní myšlenkou věci nemám problém," řekla.

Provozovatelé heren nesouhlasí

Podporu ale návrh pochopitelně nenachází u místních provozovatelů heren: „Náš provoz funguje na základě pravidel a veškerých vyhlášek. Investovali jsme do podniku hodně peněz a rozhodně by se mi nelíbilo, kdyby mělo dojít k dalšímu omezení," řekl provozovatel herny a baru Carda, Zdeněk Jelínek. „My bychom rádi fungovali. Další změny by mohly být pro chod podniku likvidační," dodal.

Jeho slova podpořil i Milan Richter z herny Fanatic: „Jednou už tady nějaká omezení byla a my je dodržujeme. Navíc platíme státu daně, zaměstnáváme lidi, nás to živí a rozhodně jsou v tom velké investice. Spíše by se měly obce, města a zastupitelé umět nějak rozumně dohodnout s provozovateli, protože oni z toho mají také nemalý zisk," zdůraznil. Krok kutnohorské radnice, ale zatím zůstane osamocený. Město Čáslav, kde se problematikou hazardu v posledních letech rovněž zabývali, o ničem podobném neuvažuje: „Z medií jsem se dozvěděl o referendech v Praze. V Čáslavi však o tomto záměru nevím. Neslyšel jsem podobný návrh ani na radnici ani mezi občany," řekl tajemník města Josef Ruml. Veřejné hlasování neplánuje ani Zruč nad Sázavou: „Referendum nechystáme. Ani jsme o tom nemluvili," sdělil starosta Martin Hujer.